Деца в кухнята – защо трябва да поканите децата там

Деца в кухнята – защо трябва да поканите децата там

В днешно време готвенето вече не е само „женска работа“. Дори вече не е просто работа, а хоби, а за много хора е и мисия за опазване на здравето и силата на членовете на семейството. Мъжете в кухнята отдавна вече са напълно нормално явление.

Стереотипите се промениха и това е чудесно, но е време отново да предизвикаме себе си. Какво ще кажете за децата в кухнята? Хрумвало ли ви е да ги поканите там или по-скоро се чудите как се усамотите, за да сготвите на спокойствие?

Нека видим защо първото е по-доброто решение.

Всеки, който се е заел със задачата да приготвя храната у дома, малко или много се стреми тя да отговаря на нуждите на семейството. Всеки готвач се радва, когато ястията му са харесвани и съответно изядени. Тогава всички са доволни.

Често обаче децата се мусят и дори не искат да опитат приготвената с толкова любов храна. 

Ако поканите децата в кухнята, може да си помогнете в решаването на тези проблеми. В началото може само да гледат и да им обяснявате какво и как точно приготвяте, да им давате да опитват ястието в различните етапи на приготвянето му. Обяснявайте им защо даден продукт се стърже, реже по различни начини и защо това е важно. Какво означава печене, варене, пържене. Говорете им кои храни за здравословни и т.н.

Децата почти винаги са ентусиазирани да помагат на възрастните, да се включват в общи дейности, да пробват нови неща. Така че, ако създадете една спокойна и приятна обстановка в кухнята, скоро ще си имате помощник-готвач.

Давайте по-простички задачи на детето, с които може да се справи. Да разбърка, да почисти кухненския плот или масата, да измие продуктите, да измие съдовете, дори да нареже нещо. Не се страхувайте да му дадете малък и не толкова остър нож. Детето най-вероятно ще бъде много благодарно за гласуваното доверие и ще бъде максимално внимателно.  За по-малките деца е удачно всичко да бъде представено във вид на игра.

Може да позволите на детето да маже, да точи, да подрежда храната в съответния съд, да подрежда масата, да сервира и отсервира. По-големите деца може и изцяло само да приготвят нещо под вашето ръководство и контрол за безопасност.

Дори и ястията да не се получават  толкова перфектно, както биха били, ако работехте сами, печелите много повече. Така у детето ще се развие интерес към готвенето и домашно приготвената храна. Ще се учи да се труди и да уважава труда на всеки готвач, ще изпробва различни вкусове, ще прекарвате пълноценно време заедно.

Не позволявайте обаче на детето да ви пречи. Поканата важи, само ако се спазва дисциплина в готвенето, хигиена и ред. Така всичко ще има и възпитателна цел.

Не мислете за децата само и единствено като за малки и безпомощни създания. Децата още от първа група в детската градина се учат да се сервират, отсервират, понякога цялата група готви заедно или на малко групички, боядисват яйца за Великден и т.н. дейности, свързани с храна и готвене.

Децата в училищна възраст с правилен подход и помощ наистина може да се научат да готвят. По книжарниците има и детски книжки с рецепти. Някои са много оригинални – любими анимационни герои представят начина на приготвяне на рецептата и др. интересни идеи.

Така че – поканете децата в кухнята! Някои от тях дори може да се окажат особено талантливи в кулинарията!

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares