Захранването на бебето започва от….кухнята на родителите

Захранването на бебето започва от….кухнята на родителите

Кърмаческият период на бебето е приключило и вече е време да се пристъпи към захранването. Родителите обръщат внимание на много аспекти – кога точно да се започне и с какво, домашна храна или пюрета, ред на храните, с които ще се захранва детето, какво столче за хранене да изберат и още много други въпроси. Много рядко обаче се обръща внимание на нещо изключително важно. Захранването на бебето започва от кухнята на родителите.

Какво имаме предвид и защо разбирането на това може значително да улесни захранването?

Досега бебето само е сукало кърма  или е пило мляко с биберон. Млякото е с течна консистенция, а храната за захранване вече е по-гъста, има различен аромат, цвят, вкус. Много често децата отказват да отворят уста, да опитат предлаганата им с лъжица храна, плюят я  и всячески се съпротивляват на захранването.

Една от причините за такова поведение може бъде, че детето не познава изобщо храненето като процес, приборите, съдовете, храната. Ако детето стои винаги встрани докато родителите се хранят и то не ги вижда, ако не е имало досег с тяхната храна, с приборите, които ползват те, когато започне  захранването всичко това се стоварва пред детето и се очаква то веднага да разбере какво се иска от него и да го направи.

Възможно е и храненето да мине гладко, но в общия случай колкото по-непознато му е всичко свързано с него, толкова по-изплашено ще бъде то. 

Нека захранването започне от кухнята. Съвременните специалисти съветват родителите да оставят редовно  детето на подходящо място в кухнята, от където то ще може да наблюдава процеса на приготвяне на храната и най-вече самата храна.

Нека детето да има своето място на трапезата по време на обяд и вечеря. Да вижда как родителите му използват лъжицата, така тя няма да му е съвсем непозната когато пристъпите към захранването. Да наблюдава как се дъвче, ще разбере, че храненето е нещо естествено и дори много приятно.

Може да му давате да си играе с подходящи чинийка и лъжичка, можете да играете на ужким на хранене и постепенно наистина да започнете да го захранвате.

Не е задължително захранването да е трудно. Няма рецепта за гарантиран успех, но тези съвети наистина могат да помогнат на детето да се адаптира по-бързо към промяната като я направят по-малко непозната, странна и далечна. Желаем успех!Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares