Детето не иска да се храни на масатa – какво да направим?

Детето не иска да се храни на масатa – какво да направим?

Добрите маниери и навици на хранене са нещо важно, на което всеки родител иска да научи детето си. Твърде често обаче срещаме трудности в това начинание. Какво да направим, ако детето не иска да се храни на масата? Ако взима храна и обикаля навсякъде с нея?Ако отказва да се храни заедно с останалите членове на семейството?

Първото притеснение на родителите, чиито деца имат такова поведение, е дали това е нормално или те не са си свръшили работата както трябва. Няма нищо ненормално. Истината е, че огромна част от децата в предучилищна възраст се държат точно така. Въпросът е, че родителите не трябва да се примиряват, че цялото жилище ще е в храна и никога няма да седнат да вечерят спокойно. Децата трябва научат добрите маниери на хранене като пример за тях трябва да са родителите.

Когато малкото бива вече готово да се храни извън бебешкото столче за хранене обикновено започват проблемите. То отказва да стои на масата, обикаля навсякъде и дори дърпа чинии и прибори от нея. Грешка ще е родителят да се опита да върне детето обратно в бебешкото столче, защото иначе не може да се справи с него. Начинът да се научи не включва само думи и обяснения.

Въведете правило, че ако стане от масата, това означава, че е приключило с храненето и вие ще отнесете чинията. После наистина спазвайте това правило. Ако детето все още не разбира всичко, което му говорите, тогава вашите действия ще говорят вместо вас. Бъдете сигурни – няма начин детето да не ви разбере. Това не трябва да е като наказание, а естествено следствие. От масата човек става когато се е нахранил. Значи вдигате чинията. Скоро детето ще разбере след като му обясните и правите точно това, което ста казали. Децата обичат правилата и реда, колкото и понякога да не ни изглежда така. Този метод ще ви свърши много повече работа от дългите обяснения, молби и дори заплахи.

Ако детето се възпротиви, не отстъпвайте, не връщайте чинията. Така то ще знае, че правилото наистина трябва да се спазва. Не влизайте в спор, кажете просто „Помислих, че си готов, защото стана. Следващият път се нахрани добре, преди да станеш.“ Така детето ще разбере, че ако стои на масата има храна, ако не стои – няма храна. Достатъчно просто и ясно. Може и да с преживеете няколко сцени с викане и трушкане, но вашата непреклонност ще се оплати в дългосрочен план. Това, което искате от него е въпрос на желание от негова страна. В яслите и градините всички деца се хранят седнали. Защото иначе, познайте какво – няма храна.  Това е тайната на реда там.

Този метод би трябвало да помогне, ако сега причувате детето, ще помогне и ако вече е свикнало да се храни на дивана, например. Във втория случай обаче, вероятно ще има по-голямо съпротивление и недоволство от страна на детето, което означава, че иа на родителя ще бъде по-трусно. Важното е да не се отстъпва от правилото, да запазите спокойствие колкото и детето да се сърди и да не се отказва.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares