Сръбската кухня отвъд познатата скара

Сръбската кухня отвъд познатата скара

Сръбската кухня е повлияна от десетки култури от Запад и Изток, който са минали през Балканския полуостров. В нея може да се усети средиземноморско, централноевропейско и балканско влияние. Много от това може да се каже и за българската кухня, затова не е чудно, че двете имат много общи неща. Може би и затова често българите са фенове на сръбската кухня, защото ще се разнообразят без да излизат от зоната си на комфорт.

Какво ще разкажем за сръбската кухня освен познатата ни скара?

Традиционно ястие и за двете държави – България и Сърбия, са например пълнените чушки. В Сърбия те се пълнят с ориз и кайма или ориз и месо, приготвя се и сос от домати и лук. Интересно е, че може да се поднесат и с варени картофи.

Сармите в Сърбия се също подобни на нашите, тоест приготвят се с ориз, кайма и лук, завити в зелев лист. В Сърбия обаче може да опитате и сарми с лозови листа, с пълнеж от риба.

Сръбската баница се нарича гужвара, тоест мачкана баница. Корите се намачкват, потапят се в смес от яйца, мляко, свинска мас и каймак. Яде се с кисело мляко.

Сърбите ядат много хляб. Също като нас българите, те се сядат на самата без него.

По отношение на подправките е интересно да се каже, че сърбите не ползват чубрица, а ние я слагаме почти на всичко. Това е нещо,  с което определено учудваме сръбските с съседи.

В Сърбия обичат пръжките – пържена свинска сланина. Това обаче може да се каже за почти цяла Централна Европа. Пръжки се ядат в Румъния, Чехия, Унгария, Словения, Русия, Украйна.

Шницелът в Сърбия има закръглена форма. Добре начуканото месо има пънеж от каймак, пържи се в панировка и се поднася с пържени или печени картофи и сос тартар.

Любимо ястие на сърбите е мучкалицата. То представлява яхния от зеленчуци и месо. На практика каквито зеленчуци и месо има останали от предния ден (домати, лук, парчета от свинска скара, бекон, печени чушки) се затоплят и готвят наново за кратко с малко подправки като червен и лют пипер.

За десерт сърбите също хапват халва, локум, сладка от разлчини плодове, понички, торти, палачинки. Сърбите много обичат меда и го използват често за направата на различни десерти.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares