Диета без глутен за отслабване – полезна или вредна?

Диета без глутен за отслабване – полезна или вредна?

Диетата без глутен не е нещо ново. Това е единственото лечение за 1-2% от американците, които имат цьолиакия – сериозно състояние, при което тялото атакува протеин, наречен глутен, естествено открит в много пълнозърнести храни, причинявайки спектър от симптоми, вариращи от подуване на корема до чревно увреждане.

До 6% от хората имат свързано стомашно разстройство, но по-малко заплашително състояние, наречено чувствителност към глутен без целиакия. При толкова малък брой хора, които наистина се нуждаят от тази диета, защо продажбите на продукти без глутен са надхвърлили 12 милиарда долара според проучване на пазара?

Това, което е ново и стимулира тези продажби нагоре, е използването на безглутенова диета за отслабване.  Тази диета е подхранвана от одобрения на знаменитости и лични свидетелства не само за бързо сваляне на килограми, но и за повишена енергия, подобрено храносмилане и дори по-чиста кожа. Проучванията на потребителите разкриват, че хората възприемат продуктите без глутен като по-здравословни от техните глутенови аналози и почти една трета от американците вече избягват или намаляват приема на глутен.

Как работи диетата?

Диетата без глутен елиминира всички храни, съдържащи или замърсени с глутен. Глутенът е широко разпространен в храните. Намира се като основна съставка (в пшеница, ръж, ечемик, тритикале, кръстосано замърсен овес), в сосове (соев сос, малцов оцет, брашно), в добавки и сгъстители (малтодекстрин, пшенично нишесте ).

Когато за първи път преминете на диета без глутен, може би най-забележимата промяна е, че ще се откажете от любимите си основни продукти като хляб, тестени изделия, зърнени храни и преработени закуски. Тъй като някои от тези продукти, които обикновено са високо преработени, с ниско съдържание на хранителни вещества и с високо съдържание на калории, човек може да се почувства по-добре и дори да загуби малко тегло скоро след премахването им от диетата.

Диета без глутен за отслабване - полезна или вредна? - easywhitebread 7756545

Изследванията досега

Въпреки че изследванията са изследвали ефектите на диета без глутен върху стомашно-чревни разстройства, аутизъм и фибромиалгия, няма нито едно, което да изследва ефектите на диетата върху загубата на тегло самостоятелно или за общите ползи за здравето.

Поради липсата на експериментални проучвания за загуба на тегло, някои изследователи вместо това са изследвали дългосрочните ефекти на хора с цьолиакия на диети без глутен или които като цяло са здрави и консумират диета с ниско съдържание на пшеница и други зърнени храни, съдържащи глутен .

Те са открили, че диетите без глутен:

1) могат да доведат до недостиг на определени хранителни вещества;

2) могат да увеличат риска от някои хронични заболявания;

3) всъщност могат да причинят наддаване на тегло.

Установено е, че диетата на хората с целиакия на стриктна има недостатъчен прием на фибри, желязо и калций.  Други изследвания са установили, че зърнените продукти без глутен са с ниско съдържание не само на тези хранителни вещества, но и на витамини от група В, включително тиамин, рибофлавин, ниацин и фолиева киселина.

Проучване на над 100 000 участници без цьолиакия установи, че тези, които са ограничили приема на глутен, вероятно ще ограничат приема на пълнозърнести храни и са имали повишен риск от сърдечни заболявания в сравнение с тези, които са имали по-висок прием на глутен.  Много проучвания са установили, че хората с по-висок прием на пълнозърнести храни, включително пълнозърнеста пшеница (2-3 порции дневно) в сравнение с групите, които ядат малки количества (по-малко от 2 порции дневно), имат значително по-нисък риск от сърдечни заболявания и инсулт, тип 2 диабет и смъртни случаи по всякакви причини.

Заключение

Не е добра идея да се отказвате от глутена, ако нямате сериозни причини за това. В противен случай по-скоро ще навредите на здравето си, отколкото да го подобрите.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares