Как да се храним, за да имаме енергия през целия ден?

Как да се храним, за да имаме енергия през целия ден?

Всички понякога се чувстваме отпаднали или просто не достатъчно енергични. Чаша кафе, бонбон или малко шоколад – това е, към което обикновено посягаме. Но имали по-добри варианти и колко ще ни ободрят те в действителност?

Някои храни като прости въглехидрати (напр. бонбони, трапезна захар и плодов сок) могат да осигурят скок на кръвната захар, възпримен от нас като „повишаване на енергията“ за кратко време. Тези храни могат да бъдат полезни при определени обстоятелства, като бягане на маратон, но има по-добър вариант за ежедневието.

Енергийно поддържащите храни ще ви осигурят хранителните вещества, от които се нуждаете, за да поддържате енергия през целия ден. Какво представлявате тези храни?

Енергийно поддържащите храни са пълни с ключови хранителни вещества  като сложни въглехидрати и здравословни мазнини — които могат да осигурят на тялото ви енергия (калории), което също може да повлияе на усещането ви за бодрост и сила, докато други храни могат да ви помогнат да получите достъп до енергията, която сте съхранили като витамини и минерали.

Помислете за тези храни, за да поддържате енергия през целия ден:

Киноа

Въглехидратите могат да бъдат разградени до глюкоза, любимият източник на гориво за тялото и мозъка. И все пак някои въглехидрати са по-ефективни от други, в зависимост от ситуацията. Простите въглехидрати  се разграждат бързо, осигурявайки бърза доза енергия. За съжаление този краткотраен прилив на гориво обикновено е последван от енергиен срив. От друга страна, храните с нисък гликемичен индекс (GI) или сложните въглехидрати от пълнозърнести храни като киноата, отнемат повече време за храносмилане и усвояване, доставяйки продължителна енергия.

Как да се храним, за да имаме енергия през целия ден? - 0 stuffed peppers with quinoa

Постно телешко месо

Витамин В12 помага на тялото да произвежда червени кръвни клетки, които пренасят кислород до мозъка, мускулите и органите. Този витамин се съдържа само в животински храни като месо, риба, птици, яйца и млечни продукти. Един от най-добрите източници е постно смляно говеждо месо. Ако сте вегетарианец или веган, помислете за хранителна за добавка.

Как да се храним, за да имаме енергия през целия ден? - 23923 beef tips ddmfs 3x4 0362 e19bdfd8450a48d4b2c8a66d1f713e7a

Обогатени пълнозърнести зърнени култури

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията дефицитът на желязо засяга близо 10% от жените в детеродна възраст, което води до умора, замаяност и задух. Можете да намерите този минерал в стриди, сардини, говеждо, пилешко, тофу и боб. Ако не ядете тези храни често, няколко пълнозърнести зърнени култури са обогатени с до 100% от дневната стойност на порция (3/4-1 чаша, в зависимост от вида на зърнената култура).

Червени чушки

Съчетаването на храни, богати на витамин С – като портокали, червени чушки и лимони – с източници на желязо, като боб, леща, тофу и обогатени зърнени храни, позволява на тялото да увеличи усвояването на желязото. Половин чаша нарязани червени чушки ви дава витамин С за цял ден – това е 30% повече, отколкото ще получите от един портокал.

Тиквени семки

Магнезият участва в повече от 300 биохимични реакции в тялото, включително няколко, които регулират производството на енергия. С 37% от дневната стойност магнезий за порция от 30 грама, тиквените семки са един от най-добрите източници (семената от чиа са на второ място).

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares