Домашен сок от бъз

Домашен сок от бъз

Не са една и две напитките, с които може да се разхладим през лятото. Лимонада, айрян, домашен сок – това са по-здравословните варианти. Сокът от бъз обаче е с една крачка пред всички останали. Първо заради страхотния си вкус, а след това заради ползите за здравето, които носи. Той съдържа много витамини и антиоксиданти. Бъзът цъфти през май и юни.

За да приготвим от сок от него в домашни условия, се нуждаем от следните съставки:

  • 40 цвята бял бъз
  • 3 кг. захар
  • 3 лъжички лимонена киселина

Нека количеството захар не ви притеснява. Ако изпивате по чаша, две сок на ден оставате в здравословните норми, а може и да опитате да заместите захарта с някой подсладител. Ако сами ще наберете бъза, по възможност изберете място далече от автомобилен път, от прах и мръсотия.

Как се приготвя сокът от бъз?

Трябва да накиснете бъза за 24 часа в 3 литра вода. Като изтече това време го изстисквате и изхвърляте, а водата трябва да прецедите с фина цедка или тензух, защото там ще има останало значително количество цвят. Следващата стъпка е да прибавите захарта и лимонената киселина. Бъркайте докато всичко се разтвори отлично.

Полученият сироп  се разрежда с вода по вкус. Така вече ще имаме сок от бъз. А може и да стерилизирате няколко бутилки от сиропа, за да си приготвяте сок и през зимата.

Сокът от бъз е невероятно свеж и ароматен. Охладете го добре и вече е абсолютно незаменимо удоволствие през всеки сезон.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares