Емоционалното хранене – I част – същност и причини

Емоционалното хранене – I част – същност и причини

Храненето при човека не е просто задоволяване на физическата нужда от храна. Ние сме сложни същества и за нас има много психология в акта на храненето. За всеки един човек храненето има успокояващ ефект. Когато обаче този ефект стане водещ, тогава имаме проблем, а името му е емоционално хранене.

Какво е емоционално хранене?

Връщайки се назад в историята на човечеството, когато хората предимно са ловували храната си, не е трудно да разберем корена на това. Гладният ловец е напрегнат, притеснен за оцеляването си, защото без храна няма живот. Изпитва целия стрес от процеса на лова, понякога успешен, понякога не. Жените пък са се занимавали със събирачество – търсели и събирали дребни плодове, билки, грудки и чакали мъжете да се върнат с месо.

Храната в ръцете носи спокойствие, носи е почивката в този изморителен цикъл. Тя е гаранцията, че ако не ни се случи нещо непредвидено, утре ще ме отново живи и ще имаме енергия за следващата борба с природата.

Нека видим и малкото бебе. И в древното минало, и е днешни дни млякото, дори и за некърмените бебета, носи не просто утоляване на глада, а и спокойствие. Те подсъзнателно свързват храненето с успокояване на тревогата, защото то им носи облекчение на мъчителното усещане за глад, но също така утвърждава вярата им, че някой се грижи за тях, че светът не е лошо място.

Често родителите в прилагат методи на възпитание, които още повече засилват връзката в мозъка храна = спокойствие. Използвайки храната на награда или за наказание, те научават децата да я използват в бъдеще точно за това – да наказват себе си и за утеха. Това са преки пътища към хранителните разстройства.

Ето как емоционалното хранене вече стана малко по-разбираемо. То е връзката между обидата в офиса и целия пакет бисквити, изяден на бюрото или  у дома на дивана същата вечер.

Много от нас когато са под стрес ядат за успокоение, тоест без да са гладни. Стресът също може да е причина за преяждане. Когато сме под стрес организмът ни произвежда повече глюкостероидни хормони, които водят до повишен апетит. Нивата на инсулина също се покачват при стрес.

Не става въпрос за лош навик, за слаба воля или подобно. Човекът, който преяжда има някакъв емоционален проблем или някаква психична травма, която трябва да преработи. Храната се използва не за задоволяване на физическата нужда от нея с цел здраве и живот, а се използва за успокоение. Най-често се прибягва към сладки храни, с високо съдържание на захар, както им към пакетирани солени храни, с високо съдържание на сол и мазнини.

Главните проблеми, които произхождат от емоционалното хранене когато се затвърди като поведение, са няколко:

  • наднормени килограми
  • ниско самочувствие
  • чувство за вина
  • здравословни проблеми

Най-сериозният проблем обаче е, че затрупвайки емоциите си с храна, човек не решава истинските си проблеми като гняв, самота, страдание, обида, тревожност или липса на любов. те просто биват временно изтласкани, а мъката временно притъпена чрез успокоението, което носи храната. Много хора се хранят емоционално от скука. Те знаят какво да правят във себе си и с времето си и затова отиват до хладилника.

Само че след краткотрайното облекчение, ние отново сме изправени пред нерешените си проблеми, но към тях се прибавя вината от преяждането, чувство за безизходица, ниско самочувствие.

Как да разпознаем емоционалното хранене?

  • емоционалният глад се поява изведнъж, а може скоро вече да се се хранили;
  • емоционалният глад е за определени храни, почти във всички случаи вредни;
  • не можеш да се заситиш колкото и да я ядеш;
  • в момента, който мислите, че сте гладни, всъщност усещате някаква неприятна емоция.

Емоционалното хранене е комплексен проблем, който може да бъде мъчителен за човека, който е попаднал в неговия цикъл. Понякога може да доведе до по-сериозно здравословни и психични проблеми, може да бъде предпоставка за развитие на хранително разстройство.

Ето защо е важно проблемът да бъде адресиран, осъзнат и да се изгради стратегия за справяне с него. Това значително би подобрило качеството на живот на човека, който го е преборил, а също е превенция на редица здравословни и психични проблеми, които потенциално могат да възникнат, ако не се вземат мерки.

Какво да направим, за да се преборим с емоционалното хранене? – четете в  II част.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares