Доматите – плод или зеленчук?

Доматите – плод или зеленчук?

Ботаниците класифицират растенията според техните физиологични характеристики, включително структура, функция и организация. Следователно, ботанически погледнато, плодовете са продукти, носещи семена, образувани от яйчника на цъфтящо растение – начинът на растението да разпространява семената си. Ботаническите плодове са плодове, които растат от цветовете на растението и имат поне едно семе. Според това определение доматите се считат за плодове, защото съдържат семена и израстват от цвета на доматеното растение.

Когато става дума за зеленчуци, ботанически погледнато, зеленчукът е по-скоро общ термин, който обхваща всички ядливи части на растението. Зеленчуците са всяка част от растение, която не е плод, включително листа (спанак, маруля, зеле), корени (моркови, цвекло, ряпа), стъбла (аспержи), грудки (картофи), луковици (лук) и цветя ( карфиол и броколи).

Но от кулинарна гледна точка това е съвсем друга история.

Кулинарна класификация: доматите са зеленчуци

Любителите на храната, диетолозите и готвачите използват системата за кулинарна класификация, която дефинира плодовете и зеленчуците по различен начин в зависимост от тяхната употреба и вкусови профили.

От кулинарна гледна точка зеленчуците имат по-твърда текстура, по-мек на вкус и обикновено се готвят. За разлика от тях, плодовете имат мека текстура, са склонни да бъдат сладки или тръпчиви и обикновено се консумират сурови или в десерти или конфитюри.

Доматите могат да бъдат сочни, сладки и да се консумират сурови. И все пак доматите се използват и в солени ястия, поради което обикновено се класифицират като зеленчуци. По принцип доматите не се използват в десерти, така че има смисъл доматите да бъдат класифицирани като зеленчуци.

За да обобщим – доматите са едновременно плодове и зеленчуци. Доматите са плодове, които се считат за зеленчуци от диетолозите.

Въпреки че доматът е плод от ботаническа гледна точка, той често се използва в пикантни ястия, оттук и кулинарната му класификация като зеленчук. Лесно можем да направим разлика между повечето плодове и зеленчуци, но когато става въпрос за вековния дебат дали доматът е плод или зеленчук, хората не винаги са сигурни какво да кажат. Отговорът е, че доматите технически са и двете. Определението може да се различава в зависимост от това дали говорите с ботаник – чието определение е ботаническо – или диетолог или готвач, чието определение най-вероятно е кулинарно.

Други зеленчуци, които всъщност са плодове

Доматите - плод или зеленчук? - fruits and vegetables 1200x750 14d2361da5b94c82e03246168212ff6b

Краставици

Краставиците са от същото семейство плодове като динята и пъпеша. Семената, които съдържат, и твърдият им външен слой ги правят плод.

Чушки

Всеки, който е рязал чушка, знае, че съдържа семена, което ги прави плод, а не зеленчук. Те израстват от цветовете на растенията, след като цветето е опрашено.

Патладжани

Патладжаните също растат от растение и съдържат семена, което ги прави плод, а не зеленчук.

Боб

Подобно на граха, бобът е член на семейството на бобовите растения, което означава, че са семена, които идват в шушулки, което го прави плод.

Грах

Грахът всъщност е семената на вида цъфтящи растения Pisum sativum. Ботанически погледнато, грахът е плод, защото съдържа семе и се развива от яйчник на цветен грах.

Нахут

Подобно на своите братовчеди боб и грах, нахутът също е плод по същите причини. Семената на нахут са с много високо съдържание на протеини.

Тиквички

От семейство Cucurbitaceae, което включва тиква, краставици и тикви, тиквичките определено са плодове, не на последно място защото цъфтят.

Царевица

Всяко царевично зърно съдържа едно семе. Плодове като царевица са известни като кариопси, което ги прави едновременно плод и зърно!

Авокадо

Авокадото съдържа три слоя: външната обвивка, ядливата плът и понякога незабележим слой, известен като ендокарп, който защитава семето/костката. Тази комбинация ги прави костилка и следователно плод.

Маслини

Маслините са костилкови растения, което ги прави плод. Ако отворите маслинова костилка, ще видите, че съдържа семе от маслиново дърво.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares