6 ползи за здравето от консумацията на крастивици

6 ползи за здравето от консумацията на крастивици

Горещ летен ден – хрупкава и свежа – краставицата е просто неустоима. Но този „зеленчук“, който всъщност е плод, предлага много повече от прекрасен вкус. Краставиците са пълни със здравословни хранителни вещества.

Краставиците (научно им наименование е Cucumis sativus) произхождат от Индия и популярността им бързо нараства, първо в азиатския континент, а след това и в целия свят. Краставиците принадлежат към семейство Тиквови (Cucurbitaceae), заедно с тиквата, динята , и тиква – така че технически те са плод. С над 100 налични разновидности никога няма да ви омръзне да се наслаждавате на краставиците.

Ползи за здравето

Краставиците са супер хидратиращи

Краставиците съдържат много вода, което ви помага да се поддържате хидратирани. Всъщност те са съставени от поне 95 процента вода, което ги прави една от най-хидратиращите храни, които можете да ядете.

Като се има предвид, че телата ни също са изградени предимно от вода, хидратацията е от ключово значение за поддържането на доброто функциониране на всички наши органи и системи, особено на бъбреците. Тя също така ни помага да поддържаме здравословно кръвно налягане и поддържа нашите системи за детоксикация работещи максимално добре.

6 ползи за здравето от консумацията на крастивици - eng cucumber 1 grande

Краставиците са с високо съдържание на витамин К

С всяка порция краставици ще се доближите до ежедневните си нужди от витамин К. Витамин К най-вече поддържа здравословното съсирване на кръвта в цялото тяло. Също така е важен за развитието на здрави кости като жизненоважен прекурсор на протеина остеокалцин, необходим за създаването на костна тъкан.

Краставиците могат да помогнат за намаляване на възпалението

Краставиците също са пълни с антиоксиданти. Подобно на много други храни на растителна основа, краставиците са пълни с растителни съединения или полифеноли, особено лигнани и кукурбитацини. Тези растителни съединения се борят с възпалението в цялото тяло, както и със свободните радикали, които могат да бъдат причина за хронични заболявания като сърдечни заболявания и рак.

Една статия, публикувана в International Journal of Health Sciences, твърди, че кукурбитацините са ефективни не само за убиване на ракови клетки, но и за предотвратяване на разпространението им в тялото.

6 ползи за здравето от консумацията на крастивици - grow cucumbers 1200x667 1

Краставиците подпомагат храносмилането

Съдържанието им на вода, съчетано със съдържанието на фибри, прави краставиците здравословна храна, която подпомага храносмилането. Краставиците са особено богати на разтворими фибри, които насърчават редовния и здравословен метаболизъм, като същевременно работят за намаляване на нивата на холестерола. Водата е жизненоважна за правилното храносмилане, защото помага на тялото да разгражда и усвоява хранителните вещества. Също така помага за предотвратяване на запек и подуване на корема.

Краставиците съдържат витамин С и калий

Краставиците съдържат малки количества витамин С и калий. Витамин С, също антиоксидант, помага за засилване на имунната система. Калият помага за засилване на хидратиращите способности на краставиците, тъй като този минерал е електролит, който работи за поддържане на баланса на течности в тялото.

Краставиците могат да помогнат за регулиране на кръвната захар

Краставиците също могат да помогнат за регулирането на кръвната захар и предотвратяването или поддържането на диабет. Ревю, публикувано в Journal of Complementary and Integrative Medicine, е установило, че консумацията на краставици е свързана с по-добър контрол на кръвната захар, като има антидиабетни ефекти.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares