Филипинската кухня е невероятна комбинация от вкусове и влияния, отразяващи разнообразната история и култура на страната. Характеризиращи се с хармонична комбинация от сладко, солено, кисело и умами вкусове, филипинските ястия дразнят небцето с всяка хапка.
С богатата си гама от улична храна, филипинската храна служи като вкусна врата към традициите и гостоприемството на страната. Не пропускайте да опитате следващите 7 ястия, ако посетите страната, а защо не й да ги приготвите у дома. Освен че са емблематични за страната, със сигурност са и много вкусни.
Adobo
Най-популярното филипинско ястие, наричано неофициално национално ястие на Филипините, е Аdobo. Обикновено е пиле (въпреки че свинското е вторият любим вариант), задушено в оцет, чесън, зърна черен пипер, соев сос и дафинови листа.
Въпреки че е автентичен филипински деликатес, Аdobo получава името си от колонизатора на Испания, което означава „маринада“ или „сос“. Няма стандартна рецепта за Adobo. Всяко филипинско домакинство го прави различно. Това традиционно филипинско ястие обикновено се сервира с бял ориз, като соса се полива върху него.
Bicol Express
Тази традиционна филипинска храна е известна със своята комбинация от вкусове на пикантни, сладки, пикантни и тръпчиви. Bicol Express е пикантна яхния, която съдържа малки парчета свинско месо с люти чушки, кокосово мляко, паста от скариди, домати, лук и чесън.
Ястието получава името си от влака в региона Bicol във Филипините, който е известен с пикантната си храна. Bicol Express обикновено се сервира като основно ястие за обяд или вечеря заедно със задушен ориз.
Bulalo
Известно филипинско говеждо ястие Bulalo представлява супа, приготвена чрез варене на говежди джолани и костен мозък, докато колагенът и мазнината се стопят в бульона.
Освен говеждото, тази популярна филипинска супа включва и листни зеленчуци, царевични кочани, лук, чесън, лук, джинджифил, лук и рибен сос.
Chicken Inasal
Това не е типичното пиле на скара. Chicken Inasal е пиле на грил до съвършенство. Приготвянето му включва пиле, мариновано в сок от джинджифил, лимонена трева и каламанси. След това пилето се пече на скара на огън с помощта на масло от анато. Пиле Inasal се сервира с ориз, течна пилешка мазнина и соев сос.
Inihaw na Liempo
Inihaw na Liempo е свинско шкембе на скара, направено във филипински стил. Шкембето се маринова и пече на скара на дървени въглища. Получава се приятен овъглен вкус върху мазнината, което допълнително подсилва вкуса на ястието, а свинското излиза ароматно с марината.
Това традиционно филипинско ястие се сервира със гарнитура от sawsawan – сос за потапяне, или оцет с подправки, известен като pinakurat.
Kaldereta
Kaldereta е традиционна филипинска месна яхния, която се приготвя със зеленчуци, доматен сос и паста от черен дроб. Зеленчуците често включват домати, маслини, картофи, люти чушки и чушки. Месото може да варира от козе до телешко, пилешко или свинско. Името на ястието идва от испанската дума caldera, която означава котел.
Laing
Laing е филипинска рецепта, която се състои от нарязани или цели листа таро, задушени в гъсто кокосово мляко с чили от лабуйо, чесън, джинджифил, лимонена трева, шалот и паста от скариди.
Това традиционно филипинско ястие идва от района Бикол на Филипините, където е популярно известно като пинангат.Laing е известен също като ginataang laing, защото е форма на ginataan (филипински ястия, приготвени в кокосово мляко).