Интуитивното хранене – най-естественият подход

Интуитивното хранене – най-естественият подход

Чувствате се изтощени от години, следване на различни диети? Опитали сте какви ли не режими за отслабване, но резултатите не са трайни. Чували ли сте за интуитивното хранене? Може би имате нужда точно от този подход.

Концепцията не е нова, съществува от десетилетия и е предназначена да помогне на хората, заседнали в цикъла на диети, да изградят по-добра връзка с храната. Фундаментално е схващането, че телата ни по същество знаят какво, кога и колко да ядат, за да останат нахранени. Често обаче в следствие на различни наши експерименти с храненето, на различни убеждения за храната, които придобиваме по време на живота си, става така, че вече не чуваме този наш вътрешен глас.

Интуитивното хранене отхвърля правилата и ограниченията, заложени в манталитета на диетите, което често има обратен ефект, водещ до йо-йо ефект и наддаване на тегло. Наистина, доказателствата сочат, че около 80% от хората, които губят значителни количества тегло, ще възвърнат част или цялото тегло в рамките на една година. Вместо това интуитивното хранене ни насърчава просто да ядем, когато сме гладни и да спрем, когато сме сити. Също така се взема предвид и удовлетворението от храната. Интуитивното хранене не изключва любимите ви храни, дори напротив.

Балансиран подход

Друг ключов принцип на интуитивното хранене е отхвърлянето на идеята, че храните по своята същност са „добри“ или „лоши“. Пицата, пастата и хамбургерите вече не са в лошия списък. По същия начин салатите и плодовете не са „по-добри“. Това, което повечето от хората, които се хранят интуитивно откриват с течение на времето, е, че в крайна сметка жадуват за балансирани храни. Ще започнете да се доверявате много повече на способността си да прецените как да се храните без емоционален стрес или чувство за вина. След като премахнете морала от храната, започвате да забелязвате, че въпреки че понякога жадувате за по-малко хранителни храни , също често жадувате и за плодове и зеленчуци.

От друга страна, някои хора тълкуват погрешно интуитивното хранене. Този подход не бива да служи като оправдание да се хапват предимно преработени храни. Нека свободата, с която разполагате да има за цел изграждането на по-добра връзка с храната като цяло, така че в крайна сметка да започнете да се храните по-здравословно.

Интуитивното хранене - най-естественият подход - ae vs controlar apetite web

Съвети как да започнете да се храните интуитивно

Бъдете осъзнати по време на хранене

Това означава да дъвчете бавно, да правите паузи между хапките и да избягвате разсейващи фактори като екрани.

Спрете да се чувствате виновни

Не се укорявайте за вашия избор. Не се стресирайте. Водете си хранителен дневник, но пропуснете броенето на калории. Проследявайте кога се чувствате гладни и сити, кога и какво ядете и как се чувствате. Премествате фокуса от съдържанието на хранителни вещества и калории към това защо и какво ядете и това е полезна саморефлексия.

Проверете емоциите си

Ако ви се яде малко след последното ви хранене, запитайте се дали наистина сте гладни или ви е скучно или сте стресирани. Това може да произтича от емоционално хранене. Може би вместо храна имате нужда от чаша хубав чай, топла вана или разходка.

Не се фокусирайте върху загубата на тегло

Макар че интуитивното хранене помага за отслабване, ако сте фокусирани върху кантара, няма да слушате тялото си. Поне за един месец просто се съсредоточете върху сигналите на тялото си.

Бъдете търпеливи

Да се научите отново да се доверявате на сигналите на тялото си отнема време. Ще има много опити и грешки, дори моменти, в които ще смятате, че интуитивното хранене не работи. Дайте си време.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares