ГМО храни – плюсове и мунуси

ГМО храни – плюсове и мунуси

Всички храни от генетично модифицирани растения трябва да отговарят на същите изисквания за безопасност като храните без ГМО. Те вероятно ще имат решаваща роля за изхранване на нарастващото население на света, особено в райони със суров климат. Има обаче опасения относно възможните рискове.

В тази статия обсъждаме предимствата и недостатъците на ГМО културите, включително техните потенциални ефекти върху човешкото здраве.

Предимства на ГМО културите

1. повишена привлекателност за потребителите – постигане на по-добър търговски вид за по-дълго време’

2. по-добъри вкусови качества;

3. удължен срок на годност; 

4. по-голяма устойчивост на вируси и други болести, което може да доведе до по-малко хранителни отпадъци;

5. по-голяма толерантност към хербициди, което улеснява фермерите в борбата с плевелите;

6. повишена хранителна стойност, което може да подобри здравето на хора с ограничен достъп до храна;

7. по-голяма устойчивост срещу насекоми, което позволява на фермерите да намалят употребата на пестициди;

8. способност да виреят в суров климат;

9. способност да расте в солена почва;

10. намаляване на хранителните отпадъци – това е следствие от някои от гореизброените качества на тези храни.

Страхове, свързани с консумацията на ГМО храни

Храните, получени чрез генно инженерство в лаборатория, са сравнително нови, което означава, че дългосрочните ефекти върху безопасността все още не са ясни.

Много опасения относно недостатъците са свързани с човешкото здраве. Все още няма данни, че ГМО храните са вредни за здравето, но изследванията по темата продължават.

ГМО храни - плюсове и мунуси - what are gmo foods.960 715x358 1

Има опасения, че ГМО храните е по-вероятно да предизивикат алергична реакция. Поради променения им генен състав, че храната може съдържа алерген, който да предизвика алергична реакция у човек със съответната алерия, без да е консумирал храна, от която е алергичен.

Например, ако учените комбинират ген от бразилски орех със соеви зърна, има малък шанс човек с алергия към ядки да има алергична реакция към продукти, произведени със соеви зърна.

Много хора се страхуват, че ГМО храните по някакъв начин може да повлияят в посока развитие на онкологично заболяване. Дали обаче това е основателно? Американското общество за борба с рака твърди, че тези притеснения са неоснователни и няма никакви доказателства, че наличните в момента ГМО храни влияят по какъвто и да е начин на заболеваемостта от рак.

Въпреки че данните показват нарастване на случаите на рак в последните десетиления, съвсем не е ясно какви са точните причини за това. Възможно е дори да става въпрос за по-добра диагностика и статистика.

Някои ГМО съдържат промени, които ги правят резистентни към определени антибиотици. На теория гените от тези растения могат да проникнат в хората или животните, когато ги ядат. В резултат на това човек или животно също може да развие антибиотична резистентност.

Вероятността това да се случи е много малка, но Световната здравна организация и други здравни власти имат насоки за предотвратяването му.

Въпреки че се в някои среди усърдно се говори за това, че ГМО храните водят до токсичност в организма, няма данни това да е вярно. Дори напротив.

Използването на ГМО култури може дори да намали риска от токсичност от някои вещества, тъй като фермерите могат да намалят идори изнегнат използването на пестициди.

Най-големият страх на потренителите е, че ГМО храните могат да уредят, да променят тяхното ДНК.  Това е почти невъзможно.

В обобщение може да се каже, че най-коректното становище по отношение ГМО храните е, че към момента няма данни те да са вредни или опасни, но все още са обект на усърдно изследване, най-вече по отношение на дългосрочните ефекти, които те имат върху човешкия организъм.

Важно и да разглеждаме храните в тяхната частност. ГМО храните на пазара са проверени и към тях има същите изисквания за безопасност, както към останалите храни.

 

 

 

 

 

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares