Периодичното гладуване – за кого и как е полезно?

Периодичното гладуване – за кого и как е полезно?

Повечето хора, които се интересуват от здравословно хранене вече са чували за периодичното гладуване. Най-вероятно и вие дори имате приятели, които го практикуват. Въпреки че този режим стана популярен последно време, гладуването като цяло не е нищо ново. В миналото гладуването се е използвало като средство за лечение, а не просто за отслабване.

Какво представлява периодично гладуване?

За разлика от повечето режими за отслабване, в периодичното гладуване няма дълъг списък от правила. Всичко е ясно и лесно за разбиране –„ пълно или частично ограничаване или въздържане от хранене през определен период от време“.

Как работи периодичното гладуване?

Вие избирате как искате да правите периодичното гладуване, като решавате кои дни от седмицата ще постите. В дните на гладуване вероятно ще спазвате тежка диета с ограничение на калориите или може да не ядете изобщо. Можете също така да постите за определено време всеки ден.

В крайна сметка това води до консумация на по-малко калории в течение на седмицата, което пък води до загуба на тегло и потенциално до някои метаболитни ползи.

Няма един стандартен начин за практикуване на периодичното гладуване. Това е общ термин за три различни режима:

  • по дни

За най-често срещания тип периодично гладуване е по 500 калории на ден през ден. Имате почивни дни, в които можете да ядете каквото искате.

  • 5:2

Консумирате по 500 калории в два непоследователни дни в седмицата. През останалите дни ядете каквото ви харесва.

  • хранителен прозорец

Имате прозорец от време, през който можете да консумирате храна, а през останалата част от деня не ядете. Най-често се прилага 16:8, което означава, че постите (гладувате) 16 часа и  ядете през останалите осем часа. Например, можете да зададете прозореца си за хранене от 12 на обяд до 20:00 часа.

Периодичното гладуване - за кого и как е полезно? - intermittent fasting 1280x640 1

Потенциални ползи за здравето от периодичното гладуване

Профилактика на сърдечните заболявания

Въпреки че са необходими повече изследвания, един преглед заключава, че периодичното гладуване е обещаващ метод за подобряване на сърдечно-съдовото здраве, тъй като намалява сърдечно-съдовите рискови фактори, като затлъстяване, високо кръвно налягане и холестерол и диабет. В момента, казват изследователите, не е ясно кой точно тип е най-добър за здравето на сърцето.

Диабет тип 2

Периодичното гладуване може да е полезно и за хората с диабет тип 2. То помага за загуба на тегло, намалява инсулиновата резистентност и повлиява благоприятно хормоните, отделяни от мастните клетки, които влияят на апетита и нивата на възпаление. Въпреки това, ако имате диабет, не трябва гладувате без първо да говорите с вашия лекар.

Предотвратете болестта на Алцхаймер и инсулта

Въпреки че изследванията все още продължават, някои проучвания установяват, че периодичното гладуване може да помогне за намаляване на риска от инсулт и болестта на Алцхаймер.

Подобряване на неалкохолната мастна чернодробна болест

В систематичен преглед и мета-анализ на шест проучвания, хора с неалкохолно мастно чернодробно заболяване, които са гладували периодично, са забелязали подобрение в чернодробните функционални тестове в сравнение с лица, които не са го правили.

Авторите заключават, че това се дължи на факта, че постенето от храна води до загуба на тегло. Въпреки това, изследователите посочват, че са необходими по-мащабни, рандомизирани проучвания, преди да се направят конкретни препоръки.

Колко ще отслабванете?

Когато сте на периодично гладуване, вие просто се храните през по-малък период от време, независимо дали това са по-малко часове през деня или по-малко дни.

Проучване установи, че хората, които са намалили прозореца си за хранене до осем часа на ден, са консумирали около 300 калории по-малко и са загубили около 3 процента от телесното си тегло за 12 седмици.

Все пак числата варират в зависимост какво и колко консумирате когато не постите.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares