Грузинската кухня – орехи, чесън и много вкус и аромат

Грузинската кухня – орехи, чесън и много вкус и аромат

Грузинците са неразривно свързани с храната. Храната играе много важна роля в грузинската култура. Празникът не е просто претекст за добро похапване, а най-вече социално събитие.

Грузинската кухня отразява драматичната история на страната. Ако я изследвате, лесно ще разпознаете силните влияния на руската и персийската хранителна култура. Тя все пак има е запазила своя уникален характер. Много характерно за грузинските готвачи например, е широката употреба на орехи.

Освен това традиционната грузинска храна е доста „тежка“, използва много месо, сирене и квасно тесто. Това се балансира от зеленчукови салати, които често се ядат като гарнитура. За подправки се използват предимно чесън, а също и билки като кориандър, естрагон или копър.

Запознайте се с най-обичаните грузински супи и основни ястия.

Харчо

Харчо е много гъста, обилна супа, идеална за сгряване в студено време. Традиционно се приготвя от говеждо месо, но можете да се използва и друг вид. Това, което го отличава от другите месни бульони, са киселинните му съставки – грузинците използват ткемали от сливи или тклапи, но може и просто оцет. Супата се уплътнява допълнително с ориз и смлени ядки. Грузинците използват много билки и подправки, за да подобрят вкуса – истинското харчо трябва да е наистина люто и пикантно.

Грузинската кухня - орехи, чесън и много вкус и аромат - 06 charco

Чикиртма

Чикиртма е лека супа, особено подходяща за лятото, точно обратното на „тежкото“ харчо. Това е нещо като пилешки бульон, в който внимателно се добавят яйчни жълтъци. Овкусява се с чесън, канела, кориандър и лимонов сок.

Грузинската кухня - орехи, чесън и много вкус и аромат - 07 chikirtma

Хаши

Хаши е ароматна супа, широко разпространена в Кавказ и Близкия изток (известна там като pacha или kalle-pache). Приготвя се от „по-малко ценни“ части от крава или овца като черва, шкембе и копита. Подправките  са само сол, черен пипер и чесън. Има и някои незадължителни добавки като моркови, лук или хляб, предварително накиснат в мляко.

Традиционно това е ястие на селяните, които нямат достъп до истинското месо и трябва да готвят с остатъците. Супата е много популярна и често е наричана „най-обичаната супа в Грузия“. Титлата е заслужена – лекува най-разпространената болест в Кавказ – махмурлука. Ето защо обикновено се консумира сутрин.

Грузинската кухня - орехи, чесън и много вкус и аромат - 22 khashi

Остри

Oстри е пикантна телешка яхния, наподобяваща европейския гулаш. Телешкото се приготвя заедно с домати и гъби и допълнително се овкусява с обилно количество чесън, подправки и билки. Това е обилно, засищащо ястие, идеално за хладни вечери.

Грузинската кухня - орехи, чесън и много вкус и аромат - 24 ostri

Еларджи

Еларджи е традиционно ястие на мегрелските овчари. Приготвянето му е съвсем просто – трябва да сварите царевичното брашно в казана и да добавите сирене, докато получите тесто. Това е едно от онези ястия, които са най-вкусни е в планината, в овчарската колиба, а не в скъп ресторант. Овчарите просто вадят тестото от казана, слагат го на дървения тезгях, режат го на ивици и вече е готово за консумация.

Грузинската кухня - орехи, чесън и много вкус и аромат - 10 elarji

Оджахури

Оджахури е нещо по-близко до европейския вкус. Съдържа свинско месо, картофи, лук, чесън, всичко печено заедно и поднесено в глинен гювеч. Ястието е доста мазно, така че ако държите на здравословното хранене, това блюдо по-скоро няма да ви се хареса.

Грузинската кухня - орехи, чесън и много вкус и аромат - 11 ojakhuri

Шкмерули пиле

Шкмерули е традиционно ястие от района на Рача. Това е печено пиле, допълнително сварено в чеснов сос. Сервира се в глинен съд и обикновено е едно от по-скъпите ястия в менюто. Приготвя се с много чесън. Имайте предвид, ако обмисляте дали точно това да поръчате в ресторанта.

Грузинската кухня - орехи, чесън и много вкус и аромат - 12 shkmeruli

А кои са най-вкусните грузински десерти, може да научите тук.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares