Кои са най-обичаните грузински десерт и и напитки?

Кои са най-обичаните грузински десерт и и напитки?

Въпреки силното руско влияние  в страната, тя е успяла изгради и запази свой собствен кулинарен облик. Убедете се сами. Вижте кои са най-обичаните грузински десерти, а в допълнение научете кои са най-предпочитаните от грузинците алкохолни и безалкохолни напитки.

Чурчхела

Чурчхела е традиционен грузински сладкиш с форма, наподобяваща тази на пораснала грахова шушулка. Направен е от ядки, навързани на връв и многократно потопени в смес от гроздов сок, брашно и мед.

Най-разпространени са чурчхелите от орехи, но понякога се използват и лешници, бадеми или друг иядки. Чурчхела няма особено впечатляващ вкус, но тъй като е лек, издръжлив и питателен десерт, си струва да вземете няколко парчета в планинските преходи – неслучайно се нарича „грузински сникърс“.

Кои са най-обичаните грузински десерт и и напитки? - 20 curckela

Тклапи

Зад тази дума се крие изсушен гроздов сок, сгъстен с брашно. Разстила се на тънко върху чаршаф и след това се суши на слънце, докато се получи нещо, което прилича на плат, но годно за консумация. Може би звучи странно, да, а вкусът е…въпрос на вкус.

Кои са най-обичаните грузински десерт и и напитки? - 21 tklapi

Пеламуши

Pelamushi е по същество „гроздов пудинг“ – десерт, приготвен от кондензиран гроздов сок, сгъстен с царевично брашно. Обикновено се сервира с орехи или семена от нар. Това е традиционно празнично ястие, което често се сервира по време на новогодишните тържества.

Кои са най-обичаните грузински десерт и и напитки? - 25 pelamushi

Кои са предпочитаните алкохолни напитки в Грузия?

Най-популярната алкохолна напитка в Грузия е виното. Тук се намират едни от най-старите винарни в света и грузинците често спорят с арменците кой пръв е изобретил винопроизводството. Виното тук отлежава в квеври – огромни глинени съдове, заровени в земята. Грузинците обикновено оставят виното да ферментира заедно с ципите на гроздето, което му придава приятен кехлибарен цвят и не толкова приятен за чужденеца кисел вкус. Но всичко е въпрос на навик – може да не ви хареса първата чаша, но колкото повече време прекарате в Грузия, толкова по-добър е вкусът на виното.

Говорейки за бира, в Грузия се варят предимно относително нискоалкохолни бири с долна ферментация. Те са прилични, но няма за какво да пиша. Най-разпространените марки са Natakhtari, Zedazeni и чуждите Heineken.

Друга обичана алкохолна напитка в страната е грузинският коняк. Въпреки че в Грузия няма дълга традиция (произвежда се тук едва от края на 19 век), в сравнение с много европейски коняци, някои техни производства предлагат доста добро съотношение цена-качество. Най-известната марка е Sarajishvili, но за да опитате още по-добър коняк, трябва да посетите съседна Армения.

Безалкохолни напитки

Грузия е известна и с висококачествената си минерална вода. Най-известната марка е Borjomi, силна, солена минерална вода, подобна на нашата Fatra. Добра е за ежедневна консумация, но се твърди че е още по-добра за лечение на сутрешен махмурлук. Други, добри, но не толкова характерни марки като Sno, Likani или Nabeghlavi.

Сред най-обичаните безалкохолни напитки в Грузия са различните лимонади. Най-популярни са местните марки – почти всяка пивоварна има специална продуктова линия лимонада. Предлагат се многобройни вкусове, от класическите като лимон или портокал до по-странните като „сметана“, която има вкус на ванилов пудинг.

Повече за грузинската кухня, за най-популярните супи и основни ястия, можете да научите тук.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares