Храната на фокус – за добро или за зло?

Храната на фокус – за добро или за зло?

През последните десетилетия, храната и храненето определено са на фокус. Главните причини са две. Първата е култът към слабото тяло, който възникна още през 80-те и е в сила и до днес. Втората е, че хората стигнехме до разбирането колко е важно храненето за нашето здраве.

След издигането на слабото тяло на пиадестал, настъпи бумът на диетите за отслабване. Буквално безброй, най-различни, често противоречащи си, вредни, дори опасни, диети завладяха списанията, интернет и ежедневните разговори на жените почти из целия свят.

Така храненето влезе в нашия фокус и придоби много специално място в живота ни, а именно то се оказа в пряка връзка с нашия статус, с очакванията ни за успехи в любовта и в кариерата.

Стремежът към оптимално тегло е нещо хубаво. Така че в този ред мисли фокусът върху премахването на наднорменото тегло е полезен. Проблемът е, че този прекалено силен интерес, доведе до бум на хранителните разстройства. На младото поколение беше внушено, че красивото тяло е всичко, а храната е коварна.

Храната на фокус - за добро или за зло? - food for concentration almonds and fruit

Още повече, че повечето диети, които бяха най-популярни, в голяма степн бяха напълно противоестествени и спазването им само задълбочаваше проблемите с храната на тези, които се опитваха да ги спазват.

Навлизането на тренда за здравословно хранене облекчи малко ситуацията, тъй като въпросните диети вече почти излязоха от мода, като откровено вредни.

Всяка крайност обаче е опасна. Стремежът към здравословно хранене доведе до нови проблеми с храната, като новото хранително разстройство орторексия, до внушаването на страх у потребителите, че едва ли не всички храни са замърсени, вредни, опасни и трябва да ядем само сурови, био, веган храни и т. н.

Хората буквално съвсем се объркаха какво е добре и какво не да се яде, сякаш обикновеният акт на храненето е най-трудното нещо и трябва да прекараме половината ден в планиране на нашите хранения, за да бъдат те удачни.

Наистина храната е на фокус, на нея и се придадоха много повече значения, отколкото тя реално притежава. Това доведе до изграждането на много сложни отношения с храната, често вредни и опасни за хората.

Храната на фокус - за добро или за зло? - boosting your immune system

Истината е някъде по средата. Това, че култът към слабото тяло започна да губи позиции е добре. Разбирането, че здравето е по-важно от визията, е от изключително значение за психичното и физично здраве. Може да звучи сякаш повтаряме очевидното, но именно неразбирането на този простичка истина е проблем за множество девойки, хванати в капана на хранителните разстройства или депресията.

Може би прекалихме във вглеждането си в храната и храненето и това доведе до лоши последствия. Може би е време да се отпуснем и да не мислим толкова. Просто да се наслаждаваме на храната, да слушаем организма си и да се радваме на живота.

В отговор точно на тази умора от всичко свързано с храненето – цялата фрустрация и объркване, се роди и интуитивното хранене. То представлява точно това – стремеж да се завърнем към нашата естествена връзка с храната, без излишно усложняване.

Нищо чудно точно това да е окаже печелипвата стратегия. Да се освободим от психичното напрежение, свързано с храненето, може да доведе от само себе си до по-добро и естествено хранене.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares