Хранене на бременната – предизвикателствата през този период

Хранене на бременната – предизвикателствата през този период

Не винаги доброто хранене на бременната жена е лесна задача. Гадене, странни хранителни желания, подуване на стомаха, киселини, запек, липсва на апетит и други – всяка жена има своето предизвикателство, а не рядко минава и през всички тях в различен момент от бременността си.

Всичко това затруднява балансираното и здравословно хранене на бременната жена и въпреки, че е важно в този период тя да получава всички хранителни вещества, от които се нуждае. Именно затова трябва да се търсят решения, защото и нейното, и здравето на бебето са пряко повлияни от начина й на хранене.

Междинни закуски

Едно просто решение е бременната да има здравословни, бързи закуски под ръка и да ги консумира винаги когато се чувства добре. Лекарите препоръчват на бременните да се хранят  на всеки два до четири часа, ако е възможно. Тоест на често по малко, така че по-лесно за организма.

Когато планирате междинните си закуски, търсете богати на хранителни вещества закуски с добър баланс на протеини, сложни въглехидрати и здравословни мазнини. Към кои храни ще се насочите конкретно, зависи и от специфичните проблеми, с които се борите в момента- киселини, запек, гадене и т. н. Каквито и хранителни предимства да има една храна, ако нямате желание да я ядете, не се измъчвайте, а помислете за добра алтернатива. Винаги има такава.

Например, ако се борите със запек, добре е да ядете храни с високо съдържание на фибри, като същевременно имате предвид, че твърде много фибри всъщност може да имат обратен ефект. Ако ви се гади, посегнете към храни, които са лесни за смилане и нямат силен вкус или миризма. Здравословните закуски ще подхранят тялото ви и ще ви помогнат да останете сити по-дълго.

Ще се отнася до основните хранения, отличен вариант е риба или месо с гарнитура от зеленчуци и салата. Не наблягайте на хляба.

Хранене на бременната - предизвикателствата през този период - gettyimages 1310443783 2000 3fe0eb1818e84997915c83fc14e58777

От колко допълнителни калории се нуждае една бременна жена?

Обичайно е да чуете хората да казват, че когато сте бременна, ядете за двама. Въпреки че е вярно, че плода се храни чрез своята майка, не е необходимо тя да яде двойно повече от нормалните си калории.

Обикновено не е необходимо да се приемат допълнителни калории през първия триместър, а през втория и третия триместър ще трябват само още около 300 допълнителни калории на ден. Това се равнява на кофичка кисело мляко, например или на 50 грама от любимите ви ядки. Както виждате това съвсем не е много.

Въпреки това, всяка жена и всяка бременност са различни, така че винаги обсъждайте хранителните си нужди по време на бременност с вашия лекар. Най-важното е да слушате тялото си, да се храните със здравословни храни и да ядете, когато сте гладни.

Колко е нормално да качи бременната?

Всякакви крайности не са добре дошли. Не посягайте към преработените храни често. Рискувате да качите много килограми, а това затруднява както бременността, така и раждането. В същото време сега фокусът ви не трябва да е и върху вашата фигура. След раждането отново ще влезете във форма. Оптималният вариант е да качите между 9 и 13 килограма, в зависимост и от стартовото ви тегло.

Голяма част от тези килограми ще загубите в родилния дом  вероятно ще останат около 4-5, които ще трябва  постепенно да свалите.

Бремеността е чудесен, макар и труден период. Въпреки своите специфики, общите препоръки за храненето през 9 месеца не се различават особено от общите препоръки за здравословно хранене.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares