Хранене на детето при разстроен стомах

Хранене на детето при разстроен стомах

Добрият родител всекидневно обръща внимание на нуждите на детето си. От първостепенно значение е храненето. Той не просто трябва да познава принципите на здравословното хранене, но и да полага усилия да ги възпитава в детето си.

Здравословните проблеми на детето се отразяват и на храненето му. Едно от най-честите неразположения при децата е разстроеният стомах. Причината за разстройство можеда е бактерия или вирус. Често в такова състояние детето отказва да се храни или предпочита само определение храни.

От медицинска гледна точка при разстройство има храни, които облекчават състоянието и такива, които го подобряват. Какво се приготвя и как в кухнята не е без значение и в тази ситуация. Важно е и захранването след като детето се оправи. Не бива стомаха да се натоварва изведнъж.

Кои храни и ястия се препоръчват?

Добре е диетата на детето да включва варен ориз, за предпочитане приготвен без мазнина, защото тя разхлабва стомаха. Варените картофи и спагети също са добра идея. За препеченият хляб  е известно, че затяга стомаха. Може да е похапват спокойно и изкиснато сирене, варени моркови, печени ябълки, бисквити, солети без сол и други подправки. За предпочитанее храната да се приема на повече на борй, но по-малки порции, отколкото на две или три по-гилеми хранения. Идеята е да не се натоварва допълнително стомаха и храносмилането.

От месата се препоръчва пилешкото, защото не е мазно. От плодовете може да останат банана и ябълката. Пектинът в ябълките подпомага подобрява функцията на стомашно-чревния тракт, а и носят важни за детето, особено в ситуацията на разстроен стомах, витамини и минерали. Киселото мляко също се препоръчва, заради добрите млечнокисели бактерии, които съдържа. Те се отразяват добре на стомашно-чревната флора. Все пак, ако детето не иска да се храни или да яде от тези храни, не го насилвайте. Важното е да си набавя достатъчно течности, за да не се обезводни.

По-специфичният начин на хранене заради разстроения стомах трябва да продължи поне седмица, може и десет дена. След което се преминава към постепенното захранване. Въвеждайте постепенно всички храни в менюто, като внимавате със сладките храни, защото те усилват перисталтиката. Повечето от подсладителите имат слабително действие – имайте го предвид.

Задължително повече течности и напитки като чай от лайка или шипка. Шипката има затягащо стомаха действие,  лайката има цялостно успокоява и има противовъзпалително действие. Най-вече трбява да се пие много вода.

Кои храни и ястия  не се препоръчват?

Сладките храни със захар или подсладители, кашкавала, краставиците, мазните храни. Внимавахте с повечето плодове, защото имат слабителен ефект. Избягвайте храни, които съдържат целулоза, много фибри или са газообразуващи – зеле, карфиол, броколи, боб, леща, грах.

Храната, освен необходимост и наслада, е нашето лекарство. Информирайте се винаги как е най-добре да се храните според всички ваши постоянни и временни нужди.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares