10 правила, чрез които да научим детето да се храни здравословно

10 правила, чрез които да научим детето да се храни здравословно

Всеки иска най-доброто за своето дете. Здравословното хранене е в основата на здравословния начин на живот и всеки грижовен родител иска да създаде правилни хранителни навици на своето дете. Това обаче не винаги е лека задача. Изкушенията за децата са твърде много.

Ето някои 10 основни правила, които могат да помогнат във възпитанието на детето по отношение на храненето.

 1. Нека детето само да преценя от колко количество храна има нужда.

Не насилвайте детето да яде повече отколкото то желае, нито го ограничавайте когато то иска още. Ако детето е злоядо или мислите, че прекалява с храната, посъветвайте се с педиатъра му или със специалист по хранене. Причините и за двете ситуации вероятно са в самата диета на детето. Някои промени може да решат проблемите, докато насилственият подход може да доведе по-късно дори до хранителни разстройства.

2. Направете здравословната храна максимално достъпна. 

Имайте винаги нещо здравословно под ръка навън – пакетче ядки, плод, зеленчук, сандвич. У дома слагайте купа с плодове на лесно и достъпно място. По възможност нека всеки ден да има нещо домашно приготвено – супа, основно. В хладилника нека винаги да има на разположение мляко, сирене, зеленчуци за салата.

3. Не анатемосвайте храни. 

Не разделяйте храните на вредни и полезни. Забраненият плод е най-сладък. По-добре научете детето защо е по-полезно да яде пилешко отколкото салам, плод отколкото сладолед. Научете го на разнообразно и балансирано хранене, в което нищо не е забранено, но то самото да има разбирането кое е по-доброто за него и защо.

4. Поощрявайте добрия избор.

Поощрете детето когато избере банана пред шоколада. Например с усмивка, с потвърждение, че е постъпило добре за здравето си. Не му се карайте, ако инцидентно е прекалило с бонбоните или е изяло още едно парче торта. Така детето ще се почувства ужасно. Ако системно предпочита по-нездравословните храни, помислете как да направите здравословните по-привлекателни.

5. Храната не е за награда, не е за наказание.

Не използвайте храната за манипулация на детето. Това е много вредно за емоционалната му връзка с храната и е предпоставка за проблеми с храната и с килограмите в бъдеще.

6. Вечеряйте цялото семейство заедно в спокойна обстановка.

Това подобрява храносмилането, свързва храненето с приятни емоции и преживявания. Изключете телевизора, оставете телефоните по-далеч и се наслаждавайте истински на храната и на компанията си.

7. Поднасяйте разнообразна храна, сервирана красиво.

Човек се храни първо с очите си. Освен това в разнообразието детето ще открие най-различни храни, които му харесват.

8. Нека детето също бъде активна страна.

По възможност включете детето в избора на меню, в пазаруването, приготвянето и сервирането на храната.

9. Бъдете пример за това, което искате да възпитате в детето.

Действията говорят повече от думите. Не може да научите детето да се храни здравословно, ако вие самите предпочитате пакетираните храни.

10. Професионална помощ.

Ако мислите, че имате нужда от такава, непременно я потърсете без притеснения. Понякога тя  се оказва наистина безценна.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares