Хранене поради стрес – защо се случва и как да го избегнем?

Хранене поради стрес – защо се случва и как да го избегнем?

Храненето е общ механизъм за справяне със стреса за много хора. Ако се случва от време на време това може да не причини значителна вреда,  но хроничното хранене поради стрес може да доведе до различни здравословни проблеми.

Разбирането защо преяждаме по време на стрес и как да го предотвратим може да ни помогне да възприемем по-здравословни механизми за справяне.

Защо преяждаме по време на стрес?

Когато сме стресирани, тялото ни отделя кортизол – хормон, който задейства освобождаването на глюкоза в кръвта, за да осигури енергия за реакцията на тялото да се бори или да бяга. Кортизолът може също така да увеличи апетита, което води до желание за храни с високо съдържание на захар и мазнини. Освен това стресът може да повлияе на настроението ни, карайки ни да търсим утеха в храната.

Храненето под стрес също може да бъде заучено поведение. Много хора се научават да свързват храната с комфорта и могат да се обърнат към нея като механизъм за справяне, когато се чувстват претоварени или тревожни.

Хранене поради стрес - защо се случва и как да го избегнем? - stress eating e1474274294645

Как да предотвратим стресовото хранене?

Идентифицирайте тригерите

Първата стъпка в предотвратяването на стресовото хранене е идентифицирането на задействащите фактори. Воденето на хранителен дневник може да ви помогне да разпознаете моделите и да определите какво предизвиква стресовото ви хранене, например конкретна ситуация, емоция или време от деня. След като знаете тригерите, можете да разработите план за тяхното управление.

Разработете алтернативни механизми за справяне

Идентифицирането на алтернативни механизми за справяне може да ви помогне да управлявате стреса, без да се обръщате към храната. Някои примери за здравословни механизми за справяне включват упражнения, медитация, дълбоко дишане и разговор с доверен приятел или член на семейството.

Планирай напред

Предварителното планиране може да ви помогне да избегнете ситуации, които предизвикват стресово хранене. Направете списък със здравословни храни и избягвайте да купувате храна, която може да ви изкуши. Дръжте здравословни закуски като плодове, зеленчуци и ядки наблизо, за да избегнете прибягването до нездравословни варианти.

Хранете се редовно

Пропускането на хранене може да доведе до преяждане по време на стресови ситуации. Редовното хранене може да помогне за поддържане на стабилни нива на кръвната захар, намалявайки желанието за нездравословни храни. Освен това приемът на здравословни храни, които включват протеини, фибри и здравословни мазнини, може да ви помогне да останете сити и да намали желанието да похапвате нездравословни храни.

Практикувайте осъзнато хранене

Осъзнато хранене означава да обръщане на внимание на храната, която ядете, фокусиране върху вкуса, текстурата и аромата й, както и осъзнаване на сигналите за глад и ситост на вашето тяло. Практикуването на съзнателно хранене може да ви помогне да разпознаете кога сте сити, предотвратявайки преяждането.

Хранене поради стрес - защо се случва и как да го избегнем? - businessman at his desk emotional eating

Потърсете подкрепа

Търсенето на подкрепа от здравен специалист или терапевт може да ви помогне да развиете здравословна връзка с храната и да управлявате стреса по здравословен начин. Те могат да ви помогнат да идентифицирате тригерите, да развиете механизми за справяне и да разработите персонализиран план за управление на стресовото хранене.

В заключение, преяждането по време на стрес може да доведе до различни здравословни проблеми. Разбирането защо преяждаме по време на стрес и как да го предотвратим може да ни помогне да възприемем по-здравословни механизми за справяне.

Не забравяйте, че управлението на стреса е важно както за физическото, така и за психическото здраве и има много здравословни начини за справяне със стреса, които не включват храна.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares