Хранене при ниско кръвно налягане

Хранене при ниско кръвно налягане

Високото кръвно налягане е много по-коментирано от ниското. Със сигурност е вярно, че храненето има значение и чрез него може да намалим стойностите, които показва апарата.

Възможно ли е обаче диетата ни да ни е в помощ и при ниско кръвно?

Ниско кръвно наричаме стойностите под 90/60. Човек с такива стойности се чувства отпаднал, има замайване, световъртеж, гадене, а може да има и по-сериозни неблагоприятни ефекти върху сърдечно-съдовата система. Ниското кръвно налягане се нарича хипотония. Причини за ниско кръвно налягане могат да бъдат:

  • стрес
  • нездравословно хранене
  • дефицит на някои хранителни вещества
  • ендокринни проблеми
  • дехидратация
  • загуба на кръв
  • токсични и инфекциозни причини
  • анемия
  • прием на някои лекарства

Как да се храним при ниско кръвно налягане?

По-малко въглехидрати. Трябва да се избягват храни, богати на бързи въглехидрати, защото те обикновено са доста калорични и редовната им консумация може да доведе до излишни килограми. Наднорменото тегло е проблем не само за хората с високо, но и за тези с ниско кръвно налягане. Пациентите с хипотония имат склонност към напълняване, а редовната консумация на много въглехидрати ще усложни още повече нещата.

Посоляване на храните. Консумацията на сол повишава кръвното налягане. Точно затова солта трябва да се избягва от хората с високо кръвно, но пък може да помогне на пациентите с ниско. Все пак не бива да се прекалява.

Повече храни, богати на желязо. Често пациентите с хипотония имат и анемия. Затова е добре да хапват повече храни, богати на желязо като черен дроб, спанак, бобови, елда, царевица, овес.

Повече плодове и зеленчуци, защото те съдържат много фибри, витамини, минерали и антиоксиданти.

Кафе – да, то помага, но за кратко. По-важното е хората, склонни към ниско кръвно налягане като цяло да приемат достатъчно течности и да са винаги добре хидратирани. Вода, чай, сокове и солен айрян.

Полезни храни при ниско кръвно налягане – за такива се считат стафидите, млякото, бадемите, морковите, лимона, аспержите, броколите, сирената, туршиите и маслините. Тези храни оказват благоприятни влияние по различни причини и начини.

Освен подходящо хранене е важно да спите достатъчно, да се движите достатъчно и избягването на продължително излагане на топлина.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares