Хранителната пирамида – остаряло разбиране за храненето

Хранителната пирамида – остаряло разбиране за храненето

Експертите казват, че препоръките на хранителната пирамида може да са остарели, тъй като начинът на живот на хората се е променил през годините.

Разнообразието може да е подправката на живота, но нов доклад предполага, че диети, които насърчават избор от широк набор храни, вместо да се фокурат върху по-малка група такива, дават слаби резултати.

Познатата „хранителна пирамида“ насърчава приемът на разнообразна храни като плодове, зеленчуци, зърнени храни и протеини.

Новите данни обаче разкриват още аспекти. Храненето с по-разнообразна диета може да бъде свързано с консумацията нповече храни – както от здравословни, така и нездравословни. Така общият калориен прием се увеличава и не може да има отслабване.

Изследователите от новия доклад разглеждат диетични проучвания, публикувани между 2000 г. и 2017 г., и заключават, че няма доказателства, че разнообразието в диетата улеснява достигането и поддържането на здравословното тегло или оптималното хранене.

Всъщност, напълването на чинията ви с голямо разнообразие от храни всъщност може да забави усещането за ситост.

Вместо да избират здравословни храни като плодове и зеленчуци вместо нездравословни варианти, много хора просто ядат и двете, като консумират прекалено много калории в процеса.

Това не означава, че разнообразната диета е лоша, но трябва да обърнем внимание на решенията, които вземаме.

Оказва се, че избирането на по-ограничен набор от здравословни храни, които отговарят на нечий бюджет или вкус и придържането към тях е потенциално по-добро  решение за подпомагане на хората да поддържат здравословно тегло, отколкото избирането на по-голям набор от храни, които могат да включват по-малко здравословни продукти, като понички, чипс, пържени картофи  и чийзбургери, дори в умерени количества.

Хранителната пирамида - остаряло разбиране за храненето - a selection of healthful foods

Остарялата пирамида

Теорията за разнообразната диета датира от 70-те години на миналия век. Всички знаем, че по-голямото разнообразие в диетата е свързано с адекватен прием на хранителни вещества. Проблемът е, че преминахме от недохранване към прекомерно хранене.

Въглехидратите като основа на хранителната пирамида имаха смисъл, когато целта беше да се осигури енергия за хората, които прекарват дните си в физически труд. Днес обаче повечето хора нямат сериозна физическа активност. С развитието на начина на живот стана ясно, че наличието на въглехидрати в основата не е добра идея.

Разнообразната диета остава важна, особено ако включва разнообразие от плодове и зеленчуци и растителни протеини. В същото време трябва да внимаваме да не ядем разнообразни нездравословни храни.

Кои храни са най-добри?

Трябва да се набляга на консумацията на растителни храни, като плодове, зеленчуци, боб и пълнозърнести храни, както и нискомаслени млечни продукти, нетропични растителни масла , ядки, птиче месо и риба.

Консумацията на червено месо, сладкиши и подсладени напитки трябва да бъде строго ограничена.

Бари Сиърс, д-р, автор на поредицата от книги „Зонова диета“, казва:

„Единственият начин за лечение на затлъстяването е да ядете по-малко калории, но в същото време да консумирате адекватни нива на основни хранителни вещества, без да сте гладни или уморени. Ако сте гладни или уморени, ще ядете повече закуски, както и повече калории.“

Сиърс определя здравословната диета като ядене на храна с толкова нискомаслени протеини, колкото „можете да поберете на дланта си“.

Той също така препоръчва осем дневни порции зеленчуци, не повече от две порции плодове и една или по-малко порции хляб или нишесте дневно.

Зехтинът или ядките трябва да се заменят с растителни масла, добавя той.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares