8 симптома на хранителна зависимост

8 симптома на хранителна зависимост

Въпреки че пристрастяването към храна все още не се разбира като психиатрично разстройство, за каквито са приети останалите зависимости, то обикновено включва преяждане, апетит и липса на контрол около храната и действително се усеща като зависимост от потърпевшите.

Въпреки че всеки човек понякога изпитва силно желание към определени храни или преяжда от време на време, хората, които има сериозни проблемис храната най-често имат следни 8 признака за това:

1. Желание за хранене, дори когато няма реално чувство за глад

Не е необичайно да изпитвате апетит, дори след като сте яли пълноценна, питателна храна. Например, след като вечерят с пържола, картофи и зеленчуци, някои хора може да пожелаят сладолед за десерт. Желанието и гладът не са едно и също нещо.

Въпреки че желанието за още, дори след като реално човек вече се е заситил, само по себе си не показва пристрастяване към храната,  но ако често изпитвате желание и е трудно да го игнорирате или задоволите, това може да означава проблем.

2. Хранене много повече от предвиденото

За някои хора не съществува такова нещо като хапка шоколад или едно парче торта. Една хапка се превръща в 20, а едно парче торта се превръща в половин торта.

Този подход „всичко или нищо“ е често срещан при пристрастяване от всякакъв вид. Няма такова нещо като умереност — то просто не работи.

Да кажеш на някой с хранителна зависимост да яде нездравословна храна в умерени количества е почти като да кажеш на някой с алкохолизъм да пие бира в умерени количества. Просто не е възможно.

3. Хранене до преяждане

Когато се поддаде на желанието, някой с хранителна зависимост може да не спре да яде, докато желанието не бъде задоволено.

Храненето до усещане за преяждане – често или през цялото време – може да се класифицира като признак за хранителна зависимост.

8 симптома на хранителна зависимост - michigan med c overeating

4. Чувство за вина след преяждане

Опитът да упражните контрол върху консумацията на нездравословни храни и след това да се поддадете на желанието може да доведе до чувство за вина.

Човек може да почувства, че прави нещо нередно. Въпреки тези неприятни усещания, човек с хранителна зависимост ще повтори модела.

5. Измисляне на извинения

Мозъкът може да бъде странно нещо, особено по отношение на пристрастяването. Решението да стои далеч от задействащите храни може да накара някой да създаде правила за себе си. И все пак тези правила може да са трудни за спазване.

Когато се сблъска с желание, някой с хранителна зависимост може да намери начини да разсъждава около правилата и да се поддаде на желанието.

6. Повтарящи се грешки при определяне на правила

Когато хората се борят със самоконтрола, те често се опитват да определят правила за себе си.

Много хора имат поне известна история на неуспех да определят правила относно консумацията на храна.

7. Скришно хранене

Хората с история на определяне на правила и повтарящи се неуспехи, често започват да крият консумацията на нездравословна храна от другите.

Може да предпочетат да ядат сами, когато никой друг не е вкъщи, сами в колата или късно вечер, след като всички останали са си легнали.

8. Не можете да се откажете въпреки физическите проблеми

Дори когато нездравословните хранителни модели причиняват физически проблеми, може да е трудно да се спре.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares