Идеи за здравословна и засищаща закуска

Идеи за здравословна и засищаща закуска

Закуската е първото хранене за деня. Важно е тя да ни зареди със сили за всички предстоящи задачи. Естествено, че трябва да е и вкусна, за да излезем от вкъщи с добро настроение. Не е нужно да прекарвате дълго време в приготвянето на закуска, за да имаме добри резултати по всички тези критерии.

Ето нашите предложения за бързи, вкусни и полезни закуски за малки и големи:

Солени овесени ядки

По принцип повечето хора хапват овесените ядки с плодове, натрошени ядки и мед. Това е чудесна закуска, защото овесените ядки засищат, вкусни са и много подпомагат доброто храносмилане. Ако не желаете да първото хранене за деня да е сладко, изпробвайте солени варианти на овесените ядки.

Може да ги приготвите с масло и сирене. Варите за няколко минути във вода, за да омекнат напълно. Не слагате много вода, трябва да стане гъсто. Ако сте добавили повече, просто я отстранете. Добавете натрошено сирене, малко масло докато са още топли, за да се разтопи, чакате малко да изстинат и това е всичко.  Това е много здравословна алтернатива на макароните или кус кус със масло и сирене.

Друг вариант е с бекон и кашкавал. Отново варите и добавяте кашкавала. Беконът може много леко да запечете, ако предпочитате.

Филийка с лютеница и сирене 

Отново работа за минута. Лютеницата традиционно присъства в менюто на българите. Изяждайки тази простичка закуска вие ще започнете деня с витамините от зеленчуците, от които е направена лютеницата, протеините от сиренето, които ще ви заситят за дълго време и въглехидратите от хляба, които ще ви дадат бързо енергия. Ако изберете пълнозърнест хляб, ще добавите и повече фибри към тази здравословна и вкусна закуска.

Тахан и мед

Има голям избор от тахани, всички те носят много енергия и полезните вещества на ядките, от които са направени. Слънчогледов, сусамен, лешников, бадемов, от кашу, от фъстъци… Изберете този, който ви допада най-много на вкус, може и да ги редувате. Намажете тънък слой върху филийка, най-добре пълнозърнест хляб, а отгоре намажете мед. Може и да ги смесите предварително в буркан в съотношение, което отговаря на вашия вкус. Ако не обичате да закусвате сутрин, а имате нужда от енергия, една лъжица от сместа ще ви даде такава, ще ви засити за дълго.

Яйца

В много държави яйцата традиционно присъстват на закуска. Пържени, печени или варени, на омлет или в сандвич. Във всеки вариант те засищат за дълго и са вкусни. Съдържат много протеини и витамин D. Може  да ги комбинирате с какво ли не – с домати и краставици, с шунка, със сирене, с хляб.

Кисело мляко

Хапнете го чисто или го смесете с плодове, мед и овесени ядки. Киселото мляко има доста протеини, затова засища. Полезните млечнокисели бактерии са отлични за чревното здраве. Млякото е лека и свежа закуска.

Плодове

Хапнете любим плод или си направете плодова закуска. Плодовете носят много витамини и минерали, много фибри, които подпомагат доброто храносмилане. Може да и комбинирате с кисело мляко или ядки, може да ги приготвите на смути.

Ядки

Ядките съдържат много калории. Дават ни енергия, ценни мазнини и протеини. Ако съвсем нямате време за приготвяне и хапване на закуска, схрускайте набързо поне шепа ядки. Ще се учудите, че дълго след това няма да усещате глад. Освен всички всички ядки са богати на минерали, особено на калий и магнезий.

Която и закуска да изберете, ароматното сутрешно кафе е перфектното допълнение.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares