Как ни влияе захарта и защо всички я обичаме?

Как ни влияе захарта и защо всички я обичаме?

Захарта е един от най-противоречивите и обсъждани продукти. Почти всички хора страшно много обичат да я ядат храни приготвени със захар, от друга страна диетолозите съветват да я ограничава максимално, защото не се вписва по ред причини в здравословния начин на живот. Най-големият проблем по отношение на консумацията на захар е, че много лесно голяма част от хората привикват да я консумират ежедневно, дори по няколко пъти на ден. Често се говори за пристрастяващият ефект на захарта и за мнозина хора е изключително трудно да ограничат консумацията на сладки храни в менюто си, въпреки че желаят това.

Няма как напълно да откажем захарта. В природата захарта може да е фруктоза, глюкоза, галактоза и други видове. Много храни естествено съдържат в състава си захар в различни количества, например картофите, ориза, пълнозърнестите, зеленчуците и разбира се плодовете. Захар има и в прясното мляко.  Освен това човешкият организъм има нужда от захар, за да фукнционира нормално.

Зад наименованието захар всъщност стои цяла група от вещества. Основната разлика между видовете захр е тяхната сложност и скоростта на усвояването им от човешкия отганизъм.

Сложните въглехидрати, които се съдържат в пълнозърнестите храни, в плодовете, в ядките често се наричат бавни въглехидрати и консумацията им се препоръчва спрямо бързите въглехидрати – тези, които се съдържат в сладкарските и тестени изделия. Бързите въглехидрати се преработват дълго време от организма и поради тази причина дават усещане за ситост по-продължително, а бързите се усвояват за много по-кратко време като вдигат значително нивото на кръвната захар. Това кара тялото да отдели повече инсулин. След като той влезе в действие кръвната захара връща нивото си към нормалното, но това води до чувство за глад и най-често до желание да се хапне отново нещо сладко. Именно затова консумацията им не е препоръчителна, тъй като се влиза в един цикъл на скок и спад на кръвната захар и много честа консумация на захарни продукти.

Защо обичаме захар?

Почти всички хора обичат захарта. Когато вкусим сладка храна в мозъка ни веднага постъпва сигнал, че ядем нещо вкусно, нещо много желано и приятно. Колко обичаме да ядем сладко зависи от не един фактор. Значение имат възрастта, пола, навиците формирани в детсвото, генетични фактори.

Някои хора буквално имат заложен в гените си по-засилен апетит към храните със захар. Това не означава, че са обречени да се хранят нездравословно. Има неща, които могат да се направят, за да намалее апетитът за сладко. Най-важното е да се доставят всички необходими хранителни вещества на организма. Тоест цялостното хранене да бъде балансирано. Да се консумират достатъчни количества протеини и храненето да е разнообразно.

Дебелеем ли от захарта?

И да, и не. Много хора си мислят, че консумацията на захар непременно води до качване на килограми. Това не е задължително. Отново значение има цялостното хранене и дали дневният прием на калории надвишава енергийните ни нужди. Според специалистите консумацията на захар не трябва да превишава 10 % от дневния порцион. Ако се нуждаем от 1800 калории на ден, което е средното за жена, 180 калории може да бъдат от нещо сладко. Това се равнява приблизително на два банана, 300 грама череши, един сладолед или малка вафла.

Повишеният прием на захар се свръзва с наднормено тегло, защото сладките храни са много калорични и е изкл’ючително лесно да надвишим калориите и да натрупаме излишък под формата на мазнини. Освен това консумацията на захар и наднормените килограми имат отношение към отключването на диабет тип 2.

Защо се твърди, че захарта е вредна?

Освен от затлъстяване и диабет, изледванията показват, че при повишена консумация на захар сме по-застрашени от и от понижен имунитет. Особено това важи за децата и за възрастните хора. Сладкото има косвено влияние и върху здравето на сърдечно-съдовата система, защото наднормените килограми, често натрупани от прекаляване със захар, намаляват еластичността на кръвоносните съдове и спомагат за поява на артериални плаки.

Не можем и не бива да отрязваме захарта изцяло от менюто си. Просто трябва да я консумираме с внимание и в умерени количества. Главното е цялостното хранене да е балансирано и здравословно и сладките храни да бъдат само бонус към него. Както се казва – черешката на тортата.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares