Имат ли място подсладителите в нашата кухня?

Имат ли място подсладителите в нашата кухня?

Захарта е едновременно харесвана и нехаресвана. Нейният вкус е любим на малки и големи и традиционно я използваме за направата на сладки, торти, сладкиши, бонбони и прочее лакомства. Бялата захар се прави чрез обработката на захарно цвекло, а кафявата от захарна тръстика.

Проблемите със захарта са няколко:

  • съдържа много калории, тоест от нея се пълнее;
  • повишава кръвната захар, тоест е опасна в това отношение за хората с диабет или ако се прекали с консумацията ѝ;
  • употребата ѝ е рисков фактор за появата на кариес.

От доста време захарта има своите алтернативи – подсладителите. От тях се възползват най-вече диабетиците, защото е доказано, че за разлика от захарта, подсладителите не влияят на нивата на кръвната захар и на инсулина. Огромен дял от пазарът им е поддържан и от хората, които искат да бъдат в добра форма без да се лишават от нещо сладичко, тъй като някои от подсладителите не съдържат никакви калории.

Не всички подсладители обаче са без калории. Някои имат почти колкото бялата захар, а други пренебрежимо малко. Едни от подсладители се използват предимно за подслаждане на напитки, докато други може да използвате и дори кремове и сладкиши.

Употребата на подсладител вместо захар винаги е по-добре за стоматологичното здраве, а то е важно за всички нас. Дори децата знаят, че захарта е враг номер едно на здравите зъби.

Различните видове подсладители се усещат по различен начин от вкусовите рецептори. Не очаквайте да няма разлика от захарния вкус само защото и двете са сладки. Понякога се налага да изпробвате няколко на брой подсладителя докато откриете този, който ви допада. Други хора изобщо не могат ги възприемат и не ги употребяват в кухните или на масата си.

Звучи чудесно, но какви са недостатъците на различните подсладители? А какви още ползи може да спечелим от употребата им?  Всичко това е важно да се знае преди да кажете довиждане на захарта.

Видове подсладители

Захарни алкохоли – Еритритол, Ксилитол, Малтитол и Сорбитол.

Наричат се още полиалкохоли, сладки алкохоли, полиоли. Еритритолът съдържа пренебрежимо малко калории, около 0,2 ккал. за грам, докато другите около 2,0 ккал. за грам. Общо за тях е, е имат слабителен ефект, така че бъдете умерени в употребата им. Еритритолът е най-щадящ в това отношение, но пък се слага повече от него като количество. Значително по-скъп е като цена от захарта. Ксилитолът се отразява добре на здравето на зъбите и може да го срещнете като съставка в дъвки и пасти за зъби.

Захарните алкохоли са напълно безвредни за здравето. Използвайте ги спокойно, стига да ви допаднат на вкус. Течните подсладители за подходящи за подслаждане на кремове и теста, просто се смесват и се разбърква добре. Важното е да започнете със съвсем малко количество и ако е нужно може да добавите още. Ще се учудите малко малко милилитри колко силно сладък вкус придават.

Може да използвате подсладител като директно замените захарта в дадена рецепта с подсладител на вкус, но съществуват и рецепти, които са с подсладител, а не със захар. Там ще бъде посочено точното количество и вид подсладител. Ако сте решили сериозно да се откажете от захарта, потърсете такива рецепти.

Натурални подсладители без калории

Стевия

Най-популярният представител на тази група е стевията. Стевия може да намерите във вариант на таблетки, удобни за добавка към чай или кафе, както и в течен вариант, подходящ за готвене. Стевията няма никакви калории. Тя се извлича също от растение и вкусът и е 300 пъти по-сладък от този на захарта. Затова внимавайте – ако прекалите се усеща горчив, а не сладък вкус. Ето защо често не се ползва самостоятелно, а в комбинация с някой друг подсладител. Доста е скъпа като цена, а и не всеки я харесва на вкус. Стевията е абсолютно безопасен подсладител за човешкото здраве.

Изкуствени подсладители

Аспартам, Захарин, Калциев ацесулфам, Сукралоза, Натриев цикламат и др.

Основният въпрос за тях е дали са вредни за здравето. Аспартамът е основен подсладител в газираните напитки, които са без захар.

Всички направени научни проучвания показват, че изкуствени подсладители по никакъв начин не вредят на здравето.

Не, няма научни данни, които да показват, че те объркват метаболизма ни, че ни „тровят“, превъзбуждат или че водят до поява на рак, шизофрения или депресия. Най-мразен се явява аспартамът. По тази причина изглежда, че той е и най-проучван. Изследванията показват, че той може да бъде опасен за човешкото здраве само в невъобразимо високи дози. Такива, в каквито не се добавя в никой продукт, дози на практика невъзможни за консумация.

Недостатъци на подсладителите

Освен слабителния ефект, който притежават някои от тях, може да имате и засилен апетит за сладко. Точно затова някои хора отричат използването им при отслабване, но може да се каже, че тук всичко е индивидуално. Ако се чувствате така е важно да обърнете внимание дали повишеният апетит  се дължи на употребата на подсладители или диетата ви е бедна протеини, витамини и минерали.

Възможно е прекомерната употреба на подсладители да намали чувствителността на вкусовите ви рецептори, но това важи и за захарта.

Скъпата цена със сигурност е фактор, но ако не ги употребявате в големи количества, едва ли това ще се отрази на бюджета ви. Когато купувате за първи път някой подсладител вземете възможно най-малката разфасовка, защото може изобщо да не ви допадне. Ако все пак ви хареса, следващия път вземете от големите, защото за по-изгодни.

Не бива да се поддаваме на конспиративни теории. Захар или подсладители? Всички те имат плюсове и минуси. Важното е да направим своите информирани и обмислени избори кое има има място в нашата кухня и кое не.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares