Зарадвайте децата през лятото с ледени близалки

Зарадвайте децата през лятото с ледени близалки

Малки и големи – кой не иска да се разхлади през горещото лято? А какво по-охлаждащо от ледените близалки? Те могат да бъдат лакомство, което не просто ще зарадва децата, но в същото време лесно за приготвяне, вкусно и дори полезно.

Може да купите ледени близалки, но много по-добре е да си и приготвите у дома по ваш вкус с полезни съставки.

За да приготвите ледени близалки се нуждаете от формичка за такива (формичка за сладолед). Най-често формичките са с 6 отделения, има обаче и по-малки, и по-големи варианти. Понеже наистина децата са тези, които най-много се радват на леденото изкушение, на пазара има безкрайно много варианти на формата на близалките, които ще се получат – зайчета, катерички, дори познати герои, какво ли не. Когато избирате коя да купите не мислете само колко забавна е идеята, а дали конкретната форма ще е удобна при консумирането на близалката. Все пак за това е нейното предназначение.

С каквото и да пълните като съдържание формичките, не ги пълнете до горе. Когато замръзнат повечето течности се разширяват. Така формата ще се запълни до горе. Ако предварително е била пълна, ще прееле отгоре и близалката ще се обезформи.

Оставяйте близалките за поне няколко часа във фризера.

Не се страхувайте, че гърлото на детето може да се възпали заради студената близалка. Това е мит. За да има възпаление е нужно наличие на бактерия или вирус. Ледената близалка по-скоро ще кали детето, така че в този смисъл консумацията ѝ е полезна.

Плодова ледена близалка

Нарежете на малки парченца любим плод или комбинация от няколко плода – пъпеш, праскова, кайсия, ягоди и т.н. Пасирайте ги добре с блендера на пюре. Подсладете с мед или захар. Ако изберете захар е препоръчително да я разтопите на котлона, за да стане на сироп. Така по-добре ще се смеси с пюрето.

Може да приготвите близалка и от цитрусови плодове. По-удачно е тук да използвате не пасираните плодове, а сока от тях. Отново може да добавите захар или мед, а може и да се насладите на естествената им сладост. Може да прибавите цели плодчета (малини, къпини) или парченца плод към сока.

Близалка с мляко или сметана

По същия начин пасирате и подслаждате избрания плод или плодове, след което прибавяте равно количество течна сладкарска сметана. Разбивате добре сместа докато стане на хомогенен крем и наливате във формичките. Сметаната може да се замени с кисело мляко. Така близалките ще станат по-свежи, с млечнокисел вкус.

Близалки с глазура

Ако искате децата да запомнят вашите ледени близалки, направете ги с глазура. Разтопете бял или кафяв щоколад на водна баня. Вече замразените близалки потопете в него. Оставете ги настрани за да стегне глазурата. След 5 минути, ако прецените, че е необходимо, може да ги върнете отново за кратко във фризера.

С бонбони

Каквито и съставки да съдържат близалките винаги може да прибавите и някакъв вид малки бонбони вътре. Нима това не е мечтата на всяко дете – сладолед, близалка и бонбони в едно!

А какви идеи за ледени близалки имате вие?

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares