Интересната история на френските макарони

Интересната история на френските макарони

Французите са известни навсякъде със своя изтънчен вкус. За вино, за храна, за любов – те нямат равни. Последно време един десерт, идващ именно от Франция, заплени хората из цяла Европа. Става дума разбира се за френските макарони. С финия си вкус, с безкрайното си разнообразие от цветове и аромати, тези нежни сладки изкушения станаха любими на всички.

Френските макарони са интересни и със своята история. Ще се учудите, може би, да разберете, че тя започва още през далечната 791 г. За първи път тогава имаме сведения, че в готварските книги в един манастир се говори за  „макарон“.

Наименованието им идва от италианската дума ammaccare – „разбивам“. В началото сладките се правят само от няколко съставки – натрошени бадеми, яйчни белтъци и захар. Нямали са пълнеж. На практика са били бисквитки, като най-важната съставка са били смлените бадеми.

Кралица Катерина Медичи е била известна със своята любов към храната и сладките изкушения. Именно тя популяризира тези сладки във Франция през 16 век. По-късно през 18 век две монахини от ордена на кармелитите започват да пекат и продават макароните по времето на Френската революция. Тяхната цел била да разнообразят храненето си, пък и да спечелят пари за ордена. Така обаче те подпомогнали  и популярността на макароните.

С разпространението си рецептата започнала и да се променя. Сладкарите започнали да прибавят ликьор, конфитюр, различни подправки.

Съвременният вид на френските макарони се оформил през 20 век и то именно в Париж. Пиер Дефонтан е човекът, който решил да приготви пълнеж и да слепи двете бисквитки. Така приготвените вече сладки стават известни из целия свят. Освен в Европа те са много харесвани и в САЩ, Канада, Япония. Купуват се често и за подарък, защото освен вкусни, са и много красиви. Най-популярните видове са малиновите, ягодовите, шоколадовите и ментовите макарони.

Как се приготвят френските макарони?

Първо се приготвя целувката. Смесват се бадемово брашно и пудра захар докато се стане хомогенна смес. За предпочитане е белтъците да са отделени и престоели в хладилник предварително няколко денонощия. Трябва да се получи наречената италианска целувка „меренге“, това са бисквитките за макароните.  После сместа се разлива във специални формички и се оставя да престои известно време преди да се премине към изпичане.

Остава да се направи и пълнежа. Той се състои от плодово пюре. Не се добавя захар, но се слагат естествени оцветители и аромати. За слепването се избират само здрави бисквитки и се прави на ръка. Така се гарантира перфектният външен вид на сладките. Използват се различни добавки и подправки, с което се постига огромното разнообразие на сладките на пазара.

Преди консумация е добре да престоят в хладилник от 5 до 7 дни и да се извадят от него около 15 минути преди да се сервират.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares