Какво значение има музиката по време на хранене?

Какво значение има музиката по време на хранене?

Често е говори за това, че презентацията на чинията, приборите, начина на сервиране – всичко има отношение към крайното задоволство на хранещия се и върху количеството изядена храна. Всеки домакин, който иска да се погрижи добре за своите гости, обръща внимание на всичко това, както и всеки изискан ресторант.

Има обаче един много важен аспект от атмосферата по време на хранене, който едва напоследък започна да става по-коментиран – слушането на музика по време на хранене. Психологията и науката имат какво да кажат по темата. Дори и да не сте от хората, които си пускат музика у дома докато се хранят, едва ли ще откриете заведение за хранене – от закусвалните до най-скъпите ресторанти, в което да не се пуска музика. Както ще видите, това не е случайно!

Настроение и музика

Може и да не вярвате, но музиката оказва влияние на вашите хранителни навици. Когато слушате музика, която харесвате, вашето настроение се повлиява положително от нея. В мозъка  ви се освобождават редица невротрансмитери (норепинефрин и епинефрин, както и серотонин, допамин, лептин и окситоцин), които ви карат да се чувствате отлично.

Промяната на настроението повлиява хранителните навици. 

Слушането на любимата ви музика по време на хранене може да ви помогне да релаксирате, да се чувствате по-щастливи, да намали тревожността и стреса. Много хора посягат към захарните десерти, търсейки точно тези ефекти от тях, защото захарта подпомага отделянето на допамин в мозъка. Музиката може да ги замени със същия ефект и така да подобрите диетата си.

Хранителни навици и музика

Музиката може да помогне и на хората, които нямат апетит. Когато се отпуснем, когато се забавляваме, често имаме склонност да изяждаме повече. Точно затова преяждаме най-вече на тържества, на гости и т.н.  Затова все пак внимавайте. Просто следете количеството изядена храна, за да може наистина да прецените имате ли наистина нужда от още.

Доказано е, че темпото на музиката се отразява на начина ни на хранене. По-бавните песни ни карат да се храним по-бавно, а по-бързите съответно по-бързо. Ето защо в натоварените часове много ресторантьори правят точно това – пускат по-бърза музика, за може да хората да се нахранят по-бързо и да освободят масите. По-бавните и релаксиращи мелодии се пазят за времето когато масите са празни и е нужно да се привлекат нови клиенти.

Според психологът Джанис Уан, доктор в Оксфордския университет, музиката се отразява дори на възприятията ни за вкуса на храната. Високите честоти ни карат да усещаме храната като по-сладка, по-ниските като по-горчиви. Бързото темпо пък носи усещане за по-кисел вкус, а силната музика притъпява вкусовите усещания.

Ако обърнете внимание, ще забележите, че всяко заведение допълва своя облик с музиката, която избира. Заведенията, които искат да привлекат младите хора, ще изберат бърза и модерна музика. Романтичните ресторанти предпочитат спокойната, отпускаща музика. Изборът на музиката в заведението в голяма степен се отразява на броя клиенти и на това колко доволни ще останат те от храненето си там. Именно затова все повече управители се стараят да преценят добре каква музика е най-удачна според редица фактори с доказано значение.

Изборът на музика у дома е лесен. Слушайте това, което харесвате. Не избирайте обаче песни, които ви карат да се вълнувате прекалено много, тоест такива, които свързвате с определени спомени и събития. Нека все пак фокусът да остане върху храната.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares