Интуитивното хранене – запознайте се с новото старо

Интуитивното хранене – запознайте се с новото старо

Изборът на интуитивното хранене като начин на живот, вече се затвърждава като трайна тенденция в света на храненето и диететиката. Ако сте опитвали безброй модни диети и сте готови да се откажете от диетите завинаги, интуитивното хранене може да е идеалното решение.

Хроничната ограничителна диета може да доведе до различни неблагоприятни ефекти, включително загуба на костна маса, бързо увеличаване на теглото, нарушено хранене и влошено качество на живот.

Интуитивното хранене е антидиетична програма, предназначена да реформира диетичния ви манталитет и да изгради положителна връзка с тялото ви и храните, които ядете. Създадена е от диетолози, които твърдят, че хроничното спазване на диета причинява физически и психологически вреди.

Има значителни ползи от следването на интуитивното хранене. Доказано е, че то намалява значително риска от развитие на хранително разстройство. Може би то не е нищо повече от завръщане към нормалното, естествено хранене, без обремененост от много мислене, проблемно отношение към храната и ниско самочувствие.

Ново откритие ли е интуитивното хранене или добре забравеното нормално хранене и отношение към храната? Решете сами като се запознаете с неговите 10 основни принципа.

1.Отхвърлете манталитета на диетата

Изхвърлете книгите за диети и статиите в списанията, които ви дават фалшивата надежда да отслабнете бързо, лесно и трайно. Ядосайте се на диетичната култура, която насърчава загуба на тегло и на лъжите, които са ви карали да се чувствате като че ли сте се провалили всеки път, когато нова диета спре да работи и вие си върнете цялото тегло. Ако позволите дори една малка надежда да остане, че нова и по-добра диета или хранителен план може да дебне зад ъгъла, това ще ви попречи да бъдете свободни да преоткриете интуитивното хранене.

2. Уважавайте глада си

Поддържайте тялото си нахранено. В противен случай можете да предизвикате първичен стремеж към преяждане. След като стигнете до момента на прекомерен глад, всички намерения за умерено, съзнателно хранене ще са безрезултатни. Да се ​​научите да удовлетворявате първия биологичен сигнал поставя началото на възстановяването на доверието в себе си и в храната.

3. Помирете се с храната

Обадете се на примирие, спрете битката с храна! Дайте си безусловно разрешение да ядете. Ако си кажете, че не можете или не трябва да ядете определена храна, това може да доведе до интензивно чувство на лишение, което се превръща в неконтролируемо желание и често преяждане. Когато най-накрая се „отдадете“ на забранените си храни, яденето ще бъде преживяно с такава интензивност, че обикновено води до преяждане и непреодолимо чувство за вина.

4. Извикайте „хранителната полиция“

Изкрещете силно „не“ на мислите в главата си, които заявяват, че сте „добри“ при приема на минимални калории или „лоши“, защото сте изяли парче шоколадова торта. Хранителната полиция следи за неразумните правила, създадени от диетичната култура. Полицейският участък се помещава дълбоко в психиката ви и неговият високоговорител крещи негативни остри думи, безнадеждни фрази и провокиращи вина обвинения. Прогонването на хранителната полиция е критична стъпка към връщането към интуитивното хранене.

5. Открийте фактора удовлетворение

Японците имат мъдростта да поддържат удоволствието като една от целите на здравословен начин на живот. В нашата принуда да се съобразяваме с културата на хранене, ние често пренебрегваме един от най-основните дарове на съществуването – удоволствието и удовлетворението, които могат да бъдат намерени в преживяването на хранене.

Когато ядете това, което наистина искате, в среда, която е привлекателна, удоволствието, което получавате, ще бъде мощна сила, която ви помага да се чувствате удовлетворени и доволни. Осигурявайки това изживяване за себе си, вие ще откриете, че е необходимо точното количество храна, за да решите, че имате „достатъчно“.

Интуитивното хранене – запознайте се с новото старо, II частАбонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares