Интуитивното хранене – запознайте се с новото старо, II част

Интуитивното хранене – запознайте се с новото старо, II част

6. Почувствайте ситостта

Ако искате да усетите кога сте се заситили, трябва да вярвате, че може да си дадете храната, които желаете. Слушайте сигналите на тялото, които ви казват, че вече не сте гладни. Наблюдавайте знаците, които показват, че сте комфортно сити. Направете пауза по средата на храненето и се запитайте какъв е вкусът на храната и какво е текущото ви ниво на глад.

7. Справете се с емоциите си по правилния начин

Първо, осъзнайте, че ограничаването на храната, както физически, така и психически, може само по себе си да предизвика загуба на контрол, което може да се почувства като емоционално хранене.

Намерете начини да се утешавате, подхранвате, разсейвате и разрешавате проблемите си. Безпокойството, самотата, скуката и гневът са емоции, които всички изпитваме през целия си живот. Всеки има свой собствен спусък и всеки има свое собствено успокоение.

Храната няма да поправи нито едно от тези чувства. Може да ви утеши за кратко време, да отвлече вниманието от болката или дори да ви вцепени. В крайна сметка обаче храната няма да реши проблема. Емоционалното хранене може само да ви накара да се почувствате по-зле в дългосрочен план. Така или иначе ще трябва да се справите с източника на емоцията.

8. Уважавайте тялото си

Приемете своя генетичен план. Точно както човек с обувка номер осем не би очаквал реалистично да се напъха в размер шест, също толкова безполезно (и неудобно) е да има подобни очаквания за размера на тялото.

Най-вече уважавайте тялото си, за да можете да се чувствате по-добре такива, каквито  сте. Трудно е да отхвърлите манталитета на диетата, ако сте нереалистични и прекалено критични към размера или формата на тялото си. Всички тела заслужават достойнство.

9. Движение – усетете разликата

Забравете свръх трудните упражнения. Просто станете активни и усетете разликата. Преместете фокуса си върху това как се чувствате докато движите тялото си, а не върху ефекта на изгаряне на калории от упражненията.

Ако се съсредоточите върху това как се чувствате от тренировка, например заредени с енергия, това може да направи разликата между това да станете от леглото за бърза сутрешна разходка или да натиснете алармата за дрямка.

10. Почитайте здравето си, бъдете умерени

Направете избор на храна, който зачита вашето здраве и вкусови рецептори, като същевременно ви кара да се чувствате добре. Не забравяйте, че не е нужно да се храните перфектно, за да сте здрави. Няма внезапно да получите дефицит на хранителни вещества или да навредите на здравето си с една лека закуска, едно хранене или дори с храненето ви за цял един ден. Важно е какво ядете постоянно във времето. Напредъкът, а не съвършенството, е това, което има значение.

Съвременната култура, която изтъква постоянно колко важно е слабото тяло, която рекламира непрекъснато нови диети, които са крайно неестествени и увреждащи, ни е отдалечила толкова много от естествения начин на хранене за човека, че ние трябва да специално да се учим за интуитивното хранене. То е нещо напълно естествено, но толкова добре забравено, че се усеща като ново и непознато. Има нещо много тъжно, но и нещо много радостно в тази тенденция.

Интуитивното хранене – запознайте се с новото старо, I частАбонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares