Истината за детоксикиращите диети

Истината за детоксикиращите диети

Детоксикиращите диети са доста популярни, но всъщност няма доказателства, че те правят това, което обещават, че ще направят – да изхвърлят токсините от вашето тяло. Истината е, че те могат да бъдат опасни и дори да имат обратен ефект.

Какво можете да ядете и какво не?

Това зависи от конкретната диета за детоксикация, която следвате. Има най-различни разновидности на детоксикиращата диета. Някои включват гладуване или просто повишен прием на течности. Други се позовават на определени храни, като плодове и зеленчуци. Те обикновено са краткосрочни режими, не са начин на хранене, към който можете да се придържате в дългосрочен план. Дали една детоксикираща диета е безопасна или не, зависи от конкретиката и колко дълго трябва да се придържате към нея.

Повечето хора не се чувстват добре на нискокалорични и бедни на хранителни вещества диети. Потенциалните странични ефекти включват липса на енергия, ниска кръвна захар, мускулни болки, умора, чувство на замайване и гадене.

Ако идеята за детоксикация ви харесва, можете да опитате „чисто“ хранене, което се фокусира върху зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и постни протеини – основно цели храни без много обработка. Това е добре за вас и е по-вероятно да ви даде дълготрайни резултати, особено ако успеете дългосрочно да промените някои навици в диетата си.

Истината за детоксикиращите диети - 844c3c06483012ea9baa358ebf7b37cf istock 939262372

Следвайки дтекс диета ще останете без много от храните, които обикновено ядете. Детокс диетите обикновено са много строги и обикновено се консумират едни и същи неща отново и Някои планове за детоксикация препоръчват билки, хапчета, прахове, клизми и други форми на прочистване на дебелото черво. Методите варират и често включват продукти, които са достъпни само от уеб сайта на автора. Бъдете мнителни и не доверявайте на слабо проверени продукти.

Какво още трябва да знаете

Ако целта ви е загуба на тегло, детоксикираща диета може да ви помогне да свалите няколко килограма, но най-вероятно просто ще си ги върнете. В крайна сметка най-вероятно няма да постигнете нищо, защото този подход е нездравословен.

Ако целта ви е да детоксикирате организма си, не губете време или пари. Вашето тяло е експерт в премахването на токсините, независимо какво ядете. Токсините не се натрупват в черния ви дроб, бъбреците или която и да е друга част от тялото ви и вие няма да се отървете от тях с най-новото чудо за детоксикация. Избягвайте особено диети, които обещават детоксикация на черния ви дроб с добавки или „прочистване“ на това, което диетата определи, че има нужда от „прочистване“.

Единственият вид детоксикираща диета, която си заслужава, е тази, която ограничава преработените храни с високо съдържание на мазнини и захар и ги заменя с повече цели храни като плодове и зеленчуци. Този подход на чисто хранене е най-добрият ви залог за привеждане на тялото ви във върхова форма.

Детокс диетите не само не са добри за хора с определени медицински състояния, те могат да бъдат вредни. Няма изследвания, които да показват, че подобряват кръвното налягане или холестерола или имат положителен ефект върху сърцето.

Изключение е детокс диета, която се фокусира само върху чистото хранене. Този подход може да бъде чудесен за всеки, който има висок холестерол, високо кръвно налягане, диабет и дори сърдечни заболявания.

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares