Кои са психологическите причини зад затлъстяването?

Кои са психологическите причини зад затлъстяването?

Дали пълните хора просто нямат воля? Дали са лакомници, които лесно жертват визията и здравето си за поредното парче торта? Всичко ли е въпрос на математика – приети и изразходени калории? Проблемът със затлъстяването е много по-сложен от всичко това.

Често мислим за нашите сложни човешки сякаш са  машини, които работят по точно определен начин. Този начин на мислене е много далеч от истината. Теглото, което имаме, идва в резултат на много фактори, включително хормонални смущения, генетична предразположеност, стрес, болест и индивидуален метаболизъм.

Ако вие или някой, когото обичате, се борите със затлъстяване или наднормено тегло, важно е да запомните, че проблемът има както физически, така и психологически компоненти. По-важно от вашия ИТМ (индекс телесна маса) е дали се чувствате доволни от хранителните си навици, здравето и външния си вид. Ако теглото ви е източник на срам и застрашава здравето ви, има смисъл да разберете основната причина зад него.

Физически и поведенчески причини за затлъстяването

Някои хора имат различна скорост на метаболизма или вродена предразположеност към складиране на мазнини в сравнение с други. Затлъстяването се увеличава в световен мащаб и хората обвиняват по-лесният достъп до храна, по-големите порции в ресторантите, липсата на физическа активност, културата на бързо хранене и бедността, като някои вероятни причини.

Днес е плашещо лесно да си набавите висококалорични храни в огромни количества по всяко време на деня, а по-евтините храни почти винаги са най-лошите. Няма спор, че сме и значително по-малко активни физически в сравнение с бабите и дядовците си, като голям принос за това има новите технологии.

Кои са психологическите причини зад затлъстяването? - woman obese obesity overweight wall

Психологически причини за затлъстяването

След преяждането и лошия избор на храна идва заплетената психология на затлъстяването. По-често, отколкото не, хората със затлъстяване са хванати в капана на порочен кръг от самоомраза и избор на лош начин на живот.

Депресията, тревожността или стресът могат да увеличат рисак от преяждане или неправилно хранене. С времето тези навици се затвърждават и напълняваме, особено ако сме генетично предразположени и не сме активни физически, за да компесираме.

Добавеното тегло и загубата на контрол над храненето могат да понижат цялостното самочувствие на човека, което допълнително обостря проблемите, свързани с теглото. Ако мислим за себе си като за личности с неособено висока стойност, е много по-лесно да попаднем в капана на яденето като защитен механизъм и така цикълът продължава.

Помощ при затлъстяване

Причината диетите да се провалят толкова често е, че срамът, който изпитва пълният човек, не е адресиран. Именно тези чувства на срам правят затлъстяването както психологическо, така и физическо състояние. За някои хора самото напълняване започва да служи като защитен механизъм и много от преживелите сексуално насилие в детството посочват храненето и наднорменото тегло като начин да отклонят вниманието от себе си.

Много хора са имали дълготраен успех в отслабването, използват техниките на когнитивно-поведенческата терапия (КПТ) и промени в начина на живот и хранене. Други избират бариатрична хирургия, която изисква предварителна психологическа оценка.

След като имате ясно разбиране каква роля играе затлъстяването в живота ви, можете да започнете да решавате кой подход е подходящ за вас и живот. Поменете, че решение има.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares