Историята на някои от най- вкусните Коледни Десерти

Историята на някои от най- вкусните Коледни Десерти

Коледа наближава, а вие знаете какво означава това – грандиозни пиршества, подаръци, греяно вино и безгрижно консумиране на сладкиши. Повечето от коледните десерти, които познаваме днес, могат да бъдат проследени до древни времена, със скромно начало и често носещи неутрален или скучен вкус, преди да се превърнат в богатите, подправени и захаросани версии, които сега използваме като част от Коледна традиция. Специалистите на Палмс бет селектираха най- търсените книги за коледни рецепти и събраха историите за произхода на някои от най-известните коледни десерти.

Плодова торта

Една от основните сладкиши, свързани с Коледа, е скромната плодова торта. Богат, пиян и пълен с ядки и сушени плодове, този сладък и пикантен сладкиш има по-суха и по-плътна текстура в сравнение с тортите, с които сте свикнали. Докато плодовият сладкиш често се свързва с британските му корени, произходът му всъщност датира от древни римски времена. Оригиналната торта се казваше „сатура“, а рецептата изискваше смес от кедрови ядки, ечемичена каша, семена от нар, стафиди и медено вино. С течение на вековете съставките на плодовата торта също се променят и през 16 век европейците започват да накисват плодовете в захар, за да ги изсушат, преди да ги добавят заедно с ядките към плодовата торта, която познаваме днес.

Джинджифилов сладкиш

Джинджифиловият сладкиш е синоним за празници. И докато по-ранните форми на сладша могат да бъдат проследени до Гърция през 2400 г. пр. н. е. Европейската рецепта изисква смес от смлени бадеми, престояли галета, захар, розова вода и джинджифил, които се пресоват в дървени форми, преди да бъдат украсени с ядлива златна боя или бяла глазура. Джинджифиловата къща се появява приблизително по същото време в Германия и се смята, че е популяризирана след публикуването на историята на Братя Грим за Хензел и Гретел.

Захарни сладки

Обикновено, сладко и добре дошло платно за деца. Захарната бисквитка е просто лакомство, което лесно може да се направи у дома по време на празничния сезон. Сладките бисквитки съществуват от векове, като произходът им датира от Персия през 7 век заедно с отглеждането на захар. Захарната бисквитка, която познаваме днес, също е била наречена за първи път Назаретска бисквитка, когато немски протестантски заселници в средата на 1700 г. създават кръгла и ронлива бисквитка в Назарет, Пенсилвания.

Бъдник

Създателят на бъдната торта не е известен, но се твърди, че се е появила за първи път през 1600 г. и е популяризирана от френските пекари като bûche de Noël през 19 век. Лист генуаз се заледява и се разточва, за да оформи цилиндър, преди отново да се заледи отвън и да се украси, за да прилича на истинския бъдник. До 1945 г. бъдникът вече не се свързва с народния обичай, а вместо това се отнася до сладкия, декоративен пандишпан.

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares