В коя храна има най-много витамин С?

В коя храна има най-много витамин С?

Със застудяването на времето, започваме да се замисляме как да подсилим организма си? Всички сме чували, че витамин С е много полезен. Чудесният екип на Слотино казино игри , ще ви сподели три причини да похапваме повече плодове и зеленчуци, които съдържат витамин С.

Защо витамин С?

Той е антиоксидант. Това са вещества, които предотвратяват някои от проблемите, причинени от свободните радикали. Натрупването на свободни радикали с течение на времето е основната причина за стареенето. Това също е фактор, който причинява рак, сърдечно-съдови заболявания, артрит. Възрастните на възраст от 19 до 64 години се нуждаят от минимум 40 mg витамин С на ден. Човешкото тяло не може да произвежда витамин С самостоятелно и не може да го съхранява в тялото. Витамин С е вид аскорбинова киселина, която има най-добър ефект за укрепване на имунната система и участва в много функции на тялото.

Витамин С е водоразтворим и е от съществено значение за нормалния растеж и развитие. Това, което не се усвои, ще бъде елиминиран от тялото чрез урината.

С негова помощ се образува важен протеин, който работи за регенериране на кожата, сухожилията, връзките и кръвоносните съдове. Зарастване на рани и образуване на белези.

Възстановява и поддържа хрущялите, костите и зъбите. Подпомага усвояването на желязото.

Къде има витамин С?

Касис

Касисът има сладко-кисел вкус и е богат на витамин С. 100 г касис съдържат почти 200 мг витамин С, 4 пъти повече от количеството витамин С в портокалите. Касисът също е богат на антиоксиданти, калий и флавоноиди, които помагат за намаляване на възпалението и инфекциите на пикочните пътища.

Червена чушка

Според изследвания 100 г червен пипер съдържа до 80 мг витамин С. Червените чушки често се използват за готвене и сотиране, но по време на процеса на готвене количеството на витамин С ще бъде намалено.

Карфиол

В 100 г карфиол се съдържат около 89 мг витамин С. За да запазите максималното количество минерали и витамини, варете карфиола само на пара.

Ягоди

Ягодите са богати на фибри, витамин С и антиоксиданти. Изяждането на 100 г ягоди ще абсорбира около 80 мг витамин С.

Киви

Кивито е питателен плод, съдържащ много витамин С. Изяждането на 100 g киви ще усвои около 70 mg витамини. Освен това кивито е богато и на калий, омега-3 мастни киселини. Препоръчително е да се ядат пресни плодове киви.

Портокали

Портокалите са богати на вода, но не са най-богатите на витамин С. 100 г портокали осигуряват около 50 мг витамин С. Портокалите помагат за укрепване на имунната система, устойчивостта, предпазват от настинки, подобряват кръвообращението, намаляват холестерола в организма. Яденето на цели портокали е по-добро от пиенето на сок, защото осигурява фибри за тялото.

Карфиол

Карфиол 100 г бял карфиол ще помогне на тялото да абсорбира около 46 мг витамин С. В белия карфиол се съдържат противоракови активни съставки, богати на витамин В, витамин С. Подобно на броколите, трябва да се готви на пара или да се вари.

Още зеленчуци, които са богат източник на витамин С са: спанак, зеле, ряпа, зелено листни зеленчуци, картофи, бели сладки картофи, домати и други.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares