Кайсиите – полезни за здравето на целия организъм

Кайсиите – полезни за здравето на целия организъм

Сезона на кайсиите е. Тези слънчеви на цвят плодове са не само вкусни, но и много полезни. Те са богати на витамини и минерали, а вкусът им варира от сладък до сладко-тръпчив в зависимост от сорта.

Кайсиите имат мека външност с деликатен мъх, а „месото“ им е гладко и сравнително сочно, когато узреят. Кайсиите са с високо съдържание на витамини и минерали, което ги прави полезни за поддържане на здравето и предотвратяване на проблеми като запек, лошо храносмилане и дори кожни заболявания.

Ето някои от здравословните ползи на кайсиите, които е добре да знаете.

Поддържат здравето на кожата

Кайсиите съдържат комбинация от витамин С, А и фитонутриенти, която е доста полезна за кожата. Те са богати на антиоксиданти, които забавят процеса на стареене. Така че, освен добрата рутинна грижа за кожата, не забравяйте да ядете малко кайсии всеки ден. Хранителна диета, богата на антиоксиданти, може да помогне за лечение на увреждена кожа.

Спомагат контрола на нивата на холестерола и кръвната захар

Една купа кайсии има приблизително 3 грама фибри. Консумацията на кайсии може да помогне на храносмилателната система да функционира по-добре. Въпреки че кайсиите съдържат както разтворими, така и неразтворими фибри, съдържанието на разтворими фибри е по-високо. Тези фибри помагат да поддържате нивата на холестерола и кръвната захар под контрол.

Кайсиите - полезни за здравето на целия организъм - benefits of apricots

Намаляват рискa от анемия

Нехемово желязо може да се намери във всяко растение, което съдържа желязо, включително кайсията. Абсорбацията на този вид желязо отнема  повече време на организма и така по-дълго остава в него. По този начин имате по-големи шансовете да предотвратите анемия. Също така е добра идея да приемате допълнително витамин С заедно с него, за да помогнете за усвояването на нехемовото желязо.

Предотвратяват запека

Кайсиите са с високо съдържание на фибри, които могат да помогнат храносмилателната функция. Слабителните свойства на целулозата и пектина могат да се използват и за лечение на запек. Както сушените, така и пресните кайсии съдържат фибри, които помагат на храносмилателните сокове и стомашните сокове да абсорбират хранителните вещества по-ефективно, докато преработват храните по-ефективно. Разтворимите фибри в кайсиите се разтварят бързо в тялото, образувайки гел и разграждайки мастните киселини. Тези киселини помагат на изпражненията да протичат по-лесно и разграждат хранителните частици.

Полезни за сърцето

Високият холестерол е една от водещите причини за сърдечни заболявания, а фибрите в кайсиите помагат за поддържане на холестерола нисък. Кайсиите съдържат фибри, калий и витамин С, които работят заедно, за да поддържат здраво сърце, като се борят със свободните радикали и понижават кръвното налягане.

Кайсиите са истински дар от природата. Наслаждавайте им се под всякаква форма целогодишно!Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares