Как да изберем качествени млечни продукти?

Как да изберем качествени млечни продукти?

Млечните продукти са наистина важна част от нашето хранене. Прясното мляко ни дава много калций, киселото е пълно с полезни млечнокисели бактерии, сиренето, изварата и кашкавала са богати на протеини. Да не говорим колко важни съставки са те в повечето рецепти – от супите до салатите, основните ястия и разбира се десертите.

Все повече стават хората, които предпочитат да си приготвят у дома млечните продукти, които консумират. Сами заквасват кисело мляко, например. Сирене и кашкавал също може да се получат в домашни условия с подходящите познания.

Все пак мнозинството от нас предпочитат да напазаруват всичко от магазина. Оказва се, че и за успешното пазаруване са нужни познания. За да изберем качествени продукти, трябва да имаме основни насоки за това. Не винаги по-високата цена гарантира качество.

Сирене

На пазара има множество видове сирена. Ще се спрем на бялото саламурено краве сирене. Първото, което трябва да направите, е да погледнете съдържанието. Качественият продукт съдържа само мляко, сол и закваска. Растителни мазнини, сухо мляко, консерванти – всичко това е нежелателно да присъства, то се отразява зле на вкусовите качества на продукта, както и на хранителния му състав.

Перфектното сирене се произвежда с 6 литра мляко за килограм. Това означава, че няма как да бъде евтино. Истинското сирене, което не съдържа растителни мазнини, ако бъде оставено във вода за няколко дена, то просто ще се обезсоли. Ако има в състава си растителни мазнини обаче, то буквално ще се разтвори във водата.

Истинското сирене е по-твърдо, с прави краища на бучките, а не заоблени. Цветът му от бял до бледо жълт. При допир не трябва лесно да разваля целостта си. Ако дадено сирене е качествено, то не се рони, а парчетата се отчупват като остават заоблени краища. Трябва да е зряло поне 45 дни, за да е сигурно, че няма в него болестотворни бактерии.

Задължително погледнете какво купувате. Може да изглеждат еднакво, но някои опаковки са имитиращ продукт. За да сте сигурни в избора си, купувайте сирената по БДС – Български държавен стандарт.

Кашкавал

Най-важното за кашкавала е той да бъде добре узрял. За това са необходими поне два месеца. Не достатъчно зрелият кашкавал ще разпознаете по леко киселия му вкус, по-мек е и се размазва по ножа при рязане. Истинският кашкавал се разпознава най-добре при термична обработка. Ако е качествен, започва да придобива кафяв цвят, не се разтопява напълно и не става на дъвка, за разлика от от този, който съдържа растителни мазнини. Продължава да стои стегнат и мирише на масло.

Качественият кашкавал не омеква твърде много, ако бъде оставен извън хладилника. Има еднороден цвят, в опаковката му няма никакви течности.

Съдържанието на кашкавала трябва бъде отново само мляко, сол и закваска. Ако са прибавени растителни мазнини като палмово масло, например, това вече не е кашкавал, а кашкавален продукт.

И за сиренето, и за кашкавала е по-добре да бъдат купувани във вакуумна опаковка. Така те запазват свежестта си и вкусовите си качества.

Кисело мляко

Най-добрият избор са млеката, които не са обезмаслени или пък прекалено мазни. БДС е добър ориентир, но не само млеката с този етикет са добри. Важното е да не съдържат сухо мляко, както и да имат добра закваска. Традиционното българско кисело мляко съдържа  традиционно българско кисело мляко щамове Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Те са полезни за стомашно-чревната флора.

По-благият или по-киселият вкус на даден продукт се определят от вида закваска, кои бактерии се съдържат в млякото. Лактобактериите имат кисел вкус, а стрептококусът прибава сладникъв вкус и добавя трайност на млякото.

За да се сгъсти млякото, се прибавя сухо мляко, а не нишесте, както мислят много хора. Ако продуктът съдържа сухо мляко, то не трябва да надвишава 20 % и трябва да е упоменато на етикета.

Всички подсладени варианти на киселото мляко е по-добре да се спестят. Освен захар, почти винаги съдържат и сухо мляко. Дори и да не ги обявим за вредни, ще загубите здравните ползи, които бихте получили от един натурален продукт. Ако искате такова, по-добре сами смесете натурално кисело мляко с плодове, по желание подсладете с мед.

Прясно мляко

Основният проблем с прясното мляко е, че недобросъвестните производители го разреждат с вода и вие плащате тази вода на цената на мляко. Как да разберете има ли добавена вода в прясното мляко? За целта използвайте спирт.

Смесете 50 гр. мляко с 100 гр. спирт в бутилка. Разтръсквайте бутилката за около 2-3 минути и излейте сместа в купичка. Трябва да засечете след колко време ще започнат да се отделят слоеве мляко. Ако стане веднага, млякото няма примеси, а ако се сгъсти след половин час, това означава, че половината от неговото съдържание е вода.

Извара

Изварата е ферментирал млечен продукт, предпочитан заради това, че е нискокалоричен и съдържа много протеин. На пазара съществуват обезмаслени, както и много мазни варианти. Най-добрият продукт е със съдържание на мазнини между 5 и 9 процента. Качественият продукт е с плътен вкус и текстура. Има леко кисел мирис. Ако липсва мирис изобщо, това вероятно не е естествен продукт, а ако е твърде силен, може да е развалена.

За влагането на растителен протеин може да подскаже леко сив цвят на изварата. Някои производители добавят соев протеин с цел да увеличат срока на годност. Това задължително трябва да е посочено в етикета. Цветът на истинската извара е бял. Жълтеникавите тонове също говорят за добавка на растителни мазнини.

Наличието на нишесте в даден млечен продукт се проверява чрез йод. Ако след като поставите йод отгоре, цветът на продукта се промени към лилаво и синьо, значи в него има добавки. Истинските млечни продукти не променят цвета си при съприкосновението с йода.

И не на последно място. Вкусът не лъже. Качествените продукти са вкусни и засищат при консумация на по-малки количества от тях. Това е, заради протеините, които съдържат Те се усвояват по-бавно от организма и това ни държи сити за по-дълго време, в сравнение с консумацията на растителните мазнини, които се съдържат за сметка на тях в некачествените и по-евтините имитиращи продукти.

Млечните продукти са неразделна част от здравословното хранене и отказът от тях е разумен само са хората с хранителни алергии, които не позволяват консумацията им.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares