Как да изхвърляме по-малко храна?

Как да изхвърляме по-малко храна?

В нашето консуматорско общество изхвърлянето на храна е почти ежедневие за средностатистическото семейство в България. Главен фактор за това е неразумното пазаруване, презапасяване, претрупване с продукти. Пресните от тях обаче имат не особено дълъг срок на годност и често биват изхвърлени от хладилника след няколко дена.

Това разхищение, което едва ли не сме свикнали да приемаме за нормално, е вредно за планетата ни, защото за производството му са отишли ценни ресурси. В същото време вреди и на нашия бюджет, да не споменаваме, че  по света има хора, които умират от глад, колкото и невероятно да звучи за нас. Има начини да организираме нещата в своята кухня, така че да бъдем по-еко и по-икономични в нея.

Какво можем да направим за да не изхвърляме храна?

Естествено, че първото нещо е да пазаруваме разумно. Пресните продукти, като незамразеното месо, плодовете и зеленчуци, трябва да се пазаруват в малки количества всеки ден или през ден. Така освен, че не рискувате да се застоят в хладилника и да ги изхвърлите, ще се храните и с по-свежи салати и продукти.

Когато пазарувате, гледайте срока на годност. Изберете продукти, които още дълго ще са годни за консумация. Така рискът да се развалят скоро и да ги изхвърлите намалява, но също така намалява рискът и да купите нещо с изтекъл вече срок на годност. Понякога служителите в магазина не са разчистили добре витрините и са останали стари продукти по тях, а понякога са оставени нарочно. Не всеки клиент купил развален продукт ще има време и желание да се върне в магазина, за да опита да върне парите си.

Консервираните храни – те са новият тренд в екологичното и икономично хранене. Те имат доста дълъг срок на годност и могат винаги да са ви под ръка. Наистина дълго време консервите нямаха добра репутация. Действително те често съдържат повече сол, но е вярно и че методът на консервиране запазва храната годна дълго време с използване на никакви или на по-малко на брой консерванти.

В същото време използването на консервирани храни по няколко начини допринася за еко начина на живот. Освен по-дългия срок на годност, който намалява вероятността храната да бъде изхвърлена, защото се е развалила, консервите са с точно определен грамаж. Порциите обикновено не са големи и така рядко се случва част от тях да остане и да бъде изхвърлена. Ако се нуждаем от малко количество от даден продукт – например 100 гр. царевица за някоя салата, изборът на консерва е най-удачен, защото замразените пакети са  доста по-големи. Това важи за почти всички продукти.

Консервите са в метални, а не в пластмасови опаковки. Те могат да бъдат рециклирани, а и дори да бъдат неподходящо изхвърлени, нанасят по-малки щети на природата, отколкото пластмасовите боклуци. Друг вариант за опаковане на консервираните храни са стъклените буркани и бутилки като за тях важи същото. Продуктите в някои консерви са вече термично обработени, така че ще ни се спести време в готвенето.

Разнообразието от продукти – варива, пастети, зеленчуци, плодове и готови ястия – постни, с риба, с месо и т.н., които могат да бъдат консервирани, е огромно. При внимателен избор консервите могат да подобрят храненето ви, защото са лесно преносими и може да бъдат консумирани на места, където трудно ще си набавите готвена храна или зеленчуци.

Домашно приготвените консервирани храни са една чудесна традиция в България. Компотите, лютениците, сладката, консервите месото, туршиите – всички те разнообразяват менюто през зимата, като в същото време дават възможност да се съхрани и оползотвори изобилието от продукти, на което се радваме през останалите сезони.

Като недостатък може да се каже, че при консервирането се губят някои от витамините и минералите в храната. В този смисъл винаги е по-добре да се храним с пресни продукти. Консервите могат да бъдат и опасни, ако са развалени. Винаги проверявайте внимателно всяка консерва – домашна или купена, дали храната в нея не се развалила, дори и да е в срок на годност. Консервираните храни имат своето място в нашата кухня. Най-малкото те могат да ни помогнат да трупаме и изхвърляме по-малко храна в кухнята.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares