Как да подобрим кулинарните си умения?

Как да подобрим кулинарните си умения?

Питате се как да подобрите кулинарните си умения? Може би тайната за това не е в сложни практики, а в съвсем лесно приложими малки промени в кухнята. Вижте какви.

Практикa

Казват, че практиката прави перфектния перфектен и това със сигурност е вярно когато става въпрос за готвене. Редовното готвене на храна у дома ще ви помогне да усъвършенствате уменията си. Дори и нещо да не ви се получава в началото, важното е да продължите да се упражнявате и да не се отказвате.

Започнете с някои стандартни рецепти

Не се опитвайте да се усъвършенствате с някоя засукана рецепта. Важно е научаването и практикуването на основните неща като печене на пиле, сотиране на зеленчуци или създаване на сос от нулата. Тези умения ще ви помогнат да изградите солидна основа. Създайте си навик да спазвате точно рецептите, а когато станете достатъчно добри, ще може и да импровизирате.

Първо подготовка

Преди да включите фурната или да сложите престилката, уверете се, че всичките ви съставки са готови. Това ще улесни приготвянето на перфектно ястие. Ако някога сте гледали готварско предаване, ще забележите, че професионалните готвачи вече имат своите съставки измерени и пред себе си. Те знаят, че с тичането до хладилника за масло или тършуването в шкафа за конкретна подправка се губи ценно време, а и рискувате да прегорите ястието.

Овладейте някои маринати

Защо пържолата, приготвена в любимия ви ресторант, е много по-вкусна от нещата, които правите у дома? Отговорът се крие в марината. Създаването на ароматна марината за вашето месо или зеленчуци и знанието как да я използвате са важни.

Купете си правилните инструменти

Готвенето без подходящи кухненски инструменти е като да се опитвате да забиете пирон с шапка – просто няма да работи. Въпреки че има някои заобиколни решения, които можете да използвате в краен случай, наличието на специални инструменти за това, което се опитвате да постигнете, като ренде за тънко рязане на зеленчуци или специална мелничка за подправки, прави много по-лесно приготвянето на перфектно ястие всеки път.

Гответе бавно

Търпението е добродетел, особено когато става въпрос за готвене. Отделянето на време, за да направите нещата както трябва, независимо дали това означава бавно добавяне на съставки към рецептата, вместо да ги изсипвате всичките наведнъж или да чакате търпеливо тестото да втаса, ще даде различен краен резултат.

Това означава също да отделите време за подготовка: оставянето на месото да достигне стайна температура, преди да попадне в тигана може да помогне на протеините му да омекнат леко, правейки го по-крехко когато е готово за готвене.

Изсушавайте добре месото

Преди да сложите пържолата на скара, уверете се, че първо сте я изсушили. Влагата от външната страна на месото ще създаде пара, което ще затрудни постигането на добре запечената повърхност, която искате.

Научете кога се слагат различните подправки

Например солта не е съставка, която може да се добавя към рецептите когато ви хрумне. Осоляването на храната преди да я сготвите, ще й позволи да абсорбира правилно натрия. Когато солите в края на готвенето, вие всъщност правите натриева коричка, което ще придаде много по-солен вкус, дори ако всъщност не сте използвали повече от препоръчаното количество.

Всяка подправка има своя особеност. Запознайте се как правилно да я използвате.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares