Какво трябва да знаем най-новите диети?

Какво трябва да знаем най-новите диети?

Те са модерни, те отразяват новите тенденции в индустрията за отслабване. Какво трябва да знаем за тях преди да тръгнем да ги спазваме?

Месоядна диета

Същността на месоядната диета е антитеза на веганството. Привържениците й ядат само продукти на животинска основа — месо, сирене, мляко, животински мазнини и яйца (въпреки че някои варианти позволяват само месо, без яйца и млечни продукти). Няма зърнени храни, зеленчуци и плодове. Известна също като диета с нулеви въглехидрати, изглежда тя е  вариант на кето диетата, тъй като мазнините и протеините са с приоритет пред въглехидратите.

Този диетичен подход противоречи на научните изследвания, които доказват, че ограничаването на приема на месо може да удължи живота ви и да подобри сърдечно-съдовото здраве. Все пак неговите последователи твърдят, тази диета се бори с възпалението в организма и да предотвратява недостига на хранителни вещества.

Научният консенсус обаче е, че тази диета може да доведе до повишен риск от сърдечни заболявания, рак и общ риск от смърт защото в нея няма плодове и зеленчуци.

Палео диета

Палео диетата, понякога наричана „Диетата на пещерния човек“, може да се счита за братовчед на диетата на месоядните. В допълнение към месото тук може да ядете риба, зеленчуци, плодове, ядки и семена. Трябва да избягвате всякакви зърнени храни, млечни продукти, преработени храни, боб, бобови растения и захари, докато се придържате към тази диета.

Проучванията показват, че тя е ефективна за отслабване, за понижаване на кръвното  налягане и за подобряване на  други кръвни маркери.  Много изследователи обаче посочват, че няма достатъчно доказателства за ефектите на диетата върху здравето и че трябва да се направят повече изследвания. Други въстават срещу изключването от диетата на пълнозърнести храни, за които е доказано, че предпазват от сърдечни заболявания и диабет.

Диета с десерт за закуска

Вероятно започвате всяка сутрин с чиния яйца и малко овесени ядки, но как бихте се почувствали, ако завършите това с бисквитка или парче торта? Е, можете. Диетата „Десерт за закуска“ е точно това, което звучи – лакомство със захар първото нещо сутрин.

Проучване от 2012 г. в списание Steroids установи, че хората, които са яли храна с високо съдържание на въглехидрати и протеини, включваща десерт, са загубили повече тегло и са го задържали по време на осеммесечното проучване, отколкото тези, които са имали ниско- въглехидратна, високопротеинова закуска.

Разбира се, трябва да се познавате, преди да опитате тази диета. Някои проучвания показват, че захарта може да доведе до пристрастяване и някои хора могат да бъдат подтикнати да ядат повече захар като цяло през целия ден.

Sirtfood диета

Благодарение на одобрението на Адел и британската кралска особа Пипа Мидълтън, диетата Sirtfood нарасна в популярност през последните години. Създадена от диетолозите Ейдън Гогинс и Глен Матън, диетата се фокусира върху храни с високо съдържание на сиртуини, група протеини, открити в тялото, които регулират метаболизма.

Храните с високо съдържание на тези протеини включват червено вино, черен шоколад, орехи, фурми, орехи, рукола, кафе, каперси и необработен зехтин.

Следването на диетата Sirtfood не е  просто да ядете тези храни. Гогинс и Матън предписват двуфазен подход, спазване на определен калориен дефицит, пиене на специални и сокове и т. н.

Науката обаче казва, че няма доказателства, че конкретната диета работи за отслабване или по-добро здраве.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares