Как да понижим приема си на сол?

Как да понижим приема си на сол?

Ако сте чели факти за солта, вече знаете, че твърде много сол може да причини повишено кръвно налягане, което пък увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Следните съвети могат да ви помогнат да намалите солта.

Не е нужно да добавяте сол към храната си, за да ядете твърде много от нея – около 75% от солта, която ядем, е в ежедневните храни, които купуваме като хляб, зърнени закуски и готови ястия.

Запомнете – независимо дали се храните у дома, готвите или се храните навън, не добавяйте автоматично сол към храната си, първо я опитайте! Много хора добавят сол по навик, но често е ненужно и храната ви ще е вкусна и без нея.

Пазарувайте храни с ниско съдържание на сол.

Когато купувате храна, можете да следвате стъпки, за да намалите приема на сол:

Четете етикетите за хранителните стойности на опаковката на храната когато купувате ежедневните продукти. Наистина можете да намалите приема на сол като проверите етикета и изберете пица, кетчуп или зърнена закуска с по-малко съдържание на сол. Избирайте си по една храна на седмица, която да проверявате и разменяте, когато пазарувате, ако намерите алтернатива с по-малко съдържание на сол.

Заложете на непушен бекон с намалено съдържание на сол. Сушените меса и риба могат да имат високо съдържание на сол, така че се опитайте да ги ядете по-рядко. Купете зеленчукова консерва без добавена сол. Направете същото с консервирани варива.

Внимавайте за съдържанието на сол в готовите сосове за паста. Сосовете на базата на домати често имат по-малко сол от сосовете със сирене или тези, които съдържат маслини, бекон или шунка.

За по-здравословни закуски изберете плодове или зеленчуци като пръчици моркови или целина. Ако ще купувате чипс или крекери, проверете етикета и изберете тези с по-малко сол. Не забравяйте да проверите и съдържанието на мазнини и захар.

Бъдете внимателни и ограничете употребата на соев сос, горчица, кисели краставички, майонеза и други трапезни сосове, тъй като всички те могат да имат високо съдържание на сол.

Гответе с по-малко сол

Много хора добавят сол към храната, когато готвят, но има много начини да добавите вкус към готвенето си, без да използвате сол.

Вижте тези алтернативи на солта:

Използвайте черен пипер като подправка вместо сол. Опитайте го с паста, бъркани яйца, пица, риба и супа.
Добавете пресни билки и подправки към тестени ястия, зеленчуци и месо. Опитайте чесън, джинджифил, лют червен пипер и лайм върху пържените картофи.
Направете свой собствен бульон и сос, вместо да използвате кубчета или гранули, или търсете продукти с намалено съдържание на сол.
Опитайте да запечете предварително зеленчуците като червени чушки, домати, тиквички, копър, пащърнак и тиква, за да подчертаете вкуса им.

Съвети за хранене извън дома

Ако се храните в ресторант или кафене, или си поръчвате храна за вкъщи, все още можете да ядете по-малко сол, като направите интелигентен избор на храни с по-ниско съдържание на сол.

Пица: изберете зеленчукови или пилешки топинги вместо пеперони, бекон или допълнително сирене.

Ястия с паста: изберете такова с доматен сос със зеленчуци или пиле, вместо с бекон, сирене или наденица.

Бургери: избягвайте добавки, които могат да бъдат с високо съдържание на сол, като бекон, сирене и сос за барбекю, вместо това изберете салата.

Китайско или индийско ястие: заложете на обикновен ориз. Има по-малко сол от пилау или пържен ориз с яйца.

Сандвичи: вместо шунка или сирене чедър, заложете на пълнежи като пиле, яйце, моцарела или зеленчуци като авокадо или печени чушки. Опитайте да ядете салата и майонеза с намалено съдържание на мазнини вместо туршия или горчица, които обикновено са с по-високо съдържание на сол.

Закуска: вместо пълна английска закуска, заложете на поширано яйце върху препечен хляб с гъби и домати на скара. Ако искате месо, вземете бекон или наденица, но не и двете.

Салата: слагайте дресинги или сосове отстрани на чинията, така че да имате само толкова, колкото ви е необходимо. Някои дресинги и сосове могат да бъдат с високо съдържание на сол и мазнини.

Медикаменти

Ако редовно приемате разтворими или ефервесцентни витаминни добавки, ефервесцентни болкоуспокояващи или лекарства за лошо храносмилане, струва си да запомните, че те могат да съдържат високи нива на сол.

Може да помислите за преминаване към неразтворима таблетка, особено ако сте били посъветвани да внимавате или да намалите приема на сол.

Говорете с лекар или фармацевт, преди да смените каквото и да е лекарство, което приемате.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares