Как да предотвратим загубите на храна у дома

Как да предотвратим загубите на храна у дома

Загуба на храна възниква на всяка стъпка във веригата за доставка на храна – от производството до консумацията. Някои примери са разваляне по време на съхранение и транспорт или излагане на насекоми и гризачи, бактерии или мухъл. Честа причина за разваляне на храната са и потребителите, които купуват повече, отколкото имат нужда или могат да консумират. Така  само се губи не само годна за консумация храна, но и цялата енергия, торове и използване на земята, използвани за производството на тази храна.

Ето 7 начина, по които можете да намалите хранителните отпадъци във вашата кухня:

Направете инвентаризация

Направете преглед на килера, хладилника и фризера си, преди да отидете до магазина, за да предотвратите излишно пазаруване.

Създайте план за хранене

Планирането на поне няколко хранения за всяка седмица е чудесен начин да си осигурите здравословна храна. Освен това ви предпазва от купуване на твърде много храна. Планирайте храненията си, така че да не използвате напълно различни съставки за всяка рецепта. Например, планирайте да ядете броколи като гарнитура една вечер и в гювеч на следващата.

Запазете и яжте остатъците безопасно

Ако смятате, че няма да можете да изядете остатъците си в рамките на три дни, съхранявайте ги във фризера и ги етикетирайте. Поддържайте фризера си организиран, така че храната да не се изгуби и след това да бъде изхвърлена поради прекомерен престой във фризера.

Как да предотвратим загубите на храна у дома - freshfoodingarbagecan usda header

Съхранявайте храната по подходящ начин

Една от най-честите причини, поради които чувам хората да казват, че не ядат плодове и зеленчуци, е, защото „Когато ги купя, в крайна сметка се развалят и след това ги изхвърлям“. Започнете, като купувате само това, което можете да изядете за една седмица. Имайте малко количество замразени плодове и зеленчуци под ръка, в случай че изядете всичките си пресни продукти преди следващия ден за покупка на хранителни стоки.

Купувайте „грозни“ храни

Купувайте несъвършена на вид  храна, що се отнася до плодове или зеленчуци – такива с деформирана или странна форма. Често те са с дори по-добри вкусови качества от тези с изряден търговски вид. Можете да поддържате връзка с местен фермер, чиято продукция да изкупувате. Запомнете, не купувайте наранени или развалени продукти.

Компост

Дори зеленчуковите кори не трябва да отиват на вятъра. Компостирането в задния двор е чудесен начин да предпазите хранителните отпадъци от депото и да осигурите храна за вашата градина. Можете също така да намерите малки контейнери за компостиране, които можете да държите в дома си.

Използвайте остатъците креативно

Намерете начини да използвате, вместо да хвърляте храна, която не е прясна. Зеленчуковите остатъци и обелки могат да се направят на бульон за супа. Ябълките или боровинките, които са меки, са чудесни, приготвени в овесена каша. Можете да използвате стария хляб, за да направите крутони. Леко увяхналите зеленчуци са чудесни за супи или пържени картофи. Едно от най-добрите неща за супата е, че можете да я направите от почти всичко.

Бъдете пестеливи и отговорни за бъдещите поколения. Храната е безценна за всички нас и трябва да я пазим и оползотворяме максимално. Всичко това е въпрос на желание, организация и навик.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares