Как да приготвим вкусно барбекю?

Как да приготвим вкусно барбекю?

Лятото е сезонът на вкусното барбекю. Със студена бира до морето, с приятели в планината или просто по съседски в задния двор – винаги е приятно да се насладиш на вкусна скара. Приготвянето на перфектното барбекю не звучи като сложна задача. Мяташ месото на горещата скара и се залавяш със салата. И все пак, прочете нашите съвети, ако искате да се майстора на барбекюто във вашата компания.

 1.  Скарата на газ придава друг вкус на месото. Най-вкусно барбекю става, ако използвате въглища.
 2. Пригответе месото предварително. За различните видове месо се приготвя различна марината. Мариновайте месото предварително, има страшно много варианти – с алкохол или без, с различни подправки. Ако все пак не сте го направили, извадете месото от хладилника поне час преди да го сложите на скарата. Когато то вече не е студено, а има стайна температура, ще се овкуси по-добре с подправките.
 3. Солта добавете след като месото вече е изпечено. Така се запазва сочността му.
 4. Приготвеното вече месо е добре да не се реже предварително. Така ще остане сочно и крехко.
 5. За да не залепва месото по скарата, може да я намажете предварително с малко олио или зехтин или с червен лук.
 6. Не трябва да има пламъци, които да докосват месото. Огънят трябва да е слаб, на жарава.
 7. Ако приготвяте шишчета, нарежете месото и зеленчуците на равни по големина парчета. Така е по-естетично, но е важно и за равномерното изпичане.
 8. Запечете и зеленчуци – тиквички, картофи, моркови, патладжани, каквото имате под ръка, каквото обичате. Те ще са перфектната гарнитура за вашето барбекю. Нарежете ги на по-големи парчета, за да не изгарят бързо.
 9. Купете или пригответе сосове за месото. Не овкусявайте готовото месо. Който желае, е по-добре да го направи сам. Вие само осигурете тази възможност.
 10. Изберете си удобна, дълга, достатъчно голяма щипка, така че лесно да обръщате месото и да го сваляте от скарата без да се разпадне или да се изгорите.
 11. Поддържайте барбекюто винаги чисто! Така ще се насладите на най-добрия вкус на това, което печете в момента.
 12. Внимавайте да не прегорите месото. Огънят трябва да е наистина слаб и да се въоръжите с търпение, да приготвяте месото бавно, за да се изпече добре отвътре без да загори отвън. Имайте предвид, че леко загорялото месо може да е вкусно за някои хора, но не е здравословно, ако прекалявате с него.
 13. Ако сте поканили гости, погрижете се да има разнообразие във видовете месо, така че всеки да остане доволен.

Вкусното барбекю се приготвя бавно и с отношение към детайлите – марината, подправки, сила на огъня. А може би най-важното нещо, за да му се насладим добре, е приятната компания.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares