Как да си съставим здравословен списък за пазаруване?

Как да си съставим здравословен списък за пазаруване?

Здравословното хранене не може да се случи просто така в живота ни. Преди всички ние трябва да осъзнаем колко важно е то и да научим принципите, които трябва да следваме. Пазаруването е особено важна част от здравословният начин на живот, за да може домът ни да е добре снабден с продуктите, които са добри за нашето здраве и с в същото време да има по-малко от тези, които ни водят до нежелани изкушения.

Преди да тръгнеш за пазар

Докато някои хора могат да пазаруват без списък или идея кои ястия ще приготвят през следващата седмица, повечето хора се нуждаят от някакъв план.

Съставянето на списък с хранителни стоки или седмично меню е добра идея, ако лесно се заблуждавате в магазина или не знаете откъде да започнете.

Създаване на здравословен списък за пазаруване

Списъкът с хранителни стоки е основен инструмент за много купувачи. Проучванията показват, че списъците с хранителни стоки могат да ви помогнат да направите по-здравословен избор, докато пазарувате.

Какво включва един „здравословен“ списък за пазаруване на хранителни стоки?

Като цяло здравословната, добре балансирана диета трябва да включва предимно цели, богати на хранителни вещества храни – зеленчуци, плодове, източници на протеини като риба и яйца, боб, ядки и семена. Това са храни, на които трябва да дадете приоритет в списъка си.

Когато създавате списъка си за пазаруване, може да е полезно да го разделите на секции, като зеленчуци без скорбяла и скорбяла, плодове, боб и зърнени храни, ядки и семена, протеини, замразени храни, млечни и немлечни заместители, напитки, подправки и други продукти.

Как да си съставим здравословен списък за пазаруване? - grocery cart

Ето пример за това какво може да включва един здравословен списък с хранителни стоки:

Плодове: ябълки, боровинки, клементини, грейпфрути и авокадо.

Зеленчуци без скорбяла: броколи, аспержи, лук, спанак, чушки и тиквички.

Зеленчуци, съдържащи скорбяла: сладки картофи, малки червени картофи и тиква.

Фасул и зърнени храни: нахут, кафяв ориз, черен боб и киноа.

Протеини: яйца, консервирана сьомга, пилешки гърди.

Замразени храни: замразени смесени горски плодове и замразено зеле.

Ядки и семена: печени бадеми, тиквени семки и натурално фъстъчено масло.

Подправки: маслини, сушени домати, дресинг за салата, зехтин, песто и салса.

Напитки: неподсладена кокосова вода и газирана вода.

Разни: смляно кафе, сушени плодове, черен шоколад, чипс от банан и настърган неподсладен кокос.

Естествено има неща, които не се купуват на всяко пазаруване. Просто когато свършат у дома, ги добавете в списъка.

Как да си съставим здравословен списък за пазаруване? - unrecognizable woman shops for produce in royalty free image 871227828 1533830561

Планиране на седмично меню

Ако предпочитате, може да съставите седмично меню, вместо обикновен списък за пазаруване. Това меню може да изброява съставките, от които се нуждаете, за да приготвите ястията, които искате да приготвите за следващата седмица.

Например, ако сте фен на приготвянето на храна, опитайте да отпечатате рецептите, които планирате да направите. След това просто пазарувайте от списъците със съставки.

Имайте предвид, че ако сте свикнали да се храните навън или да поръчвате повечето ястия, опитът да приготвите всичките си ястия и закуски внезапно у дома може да не е реалистичен. Така че, ако сте нов в приготвянето на храна, започнете бавно и си поставете за цел да приготвите само няколко ястия през първата седмица.

След като това стане навик, можете да добавите повече ястия към седмичното си меню за готвене. Както всички здравословни навици, може да отнеме известно време, преди редовното пазаруване на хранителни стоки и приготвянето на здравословни ястия у дома да стане част от вашата рутина.

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares