Как се хранят в Египет?

Как се хранят в Египет?

Хората в Египет имат интересна история и традиции, кухнята им не прави изключение. Нека се запознаем с някои от навиците и обичаите им.

В Египет хората се хранят само с дясната си ръка. Важно е да знаете това, защото ще направите много лошо впечатление, ако посегнете към масата с лявата. Причината е, че при липса на санитарни материали, египтяните почистват себе си с лявата си ръка.

Не се учудвайте, че преди всяко хранене ще бъдете поканен да измиете ръцете си. Може да намирате това за съвсем естествено, но там обичаят е такъв. Ще бъдете поканени и след храненето. Отново ще ви се стори излишно, тъй като в Египет, с изключение на ресторанти и други специални места, прибори не се ползват. Хората се хранят с ръце, както казахме по-точно с дясната.

Египтяните ядат много месо, но както е широко известно не ядат свинско. Ако сте вегетарианец, внимавайте много, защото дори ястията, които не съдържат месо, се приготвят с месен бульон. Все пак няма да останете гладни. Ако сте вегетарианец или веган , заложете на някои от  множеството стартери и салати, които са наистина постни и с които ще се нахраните добре.

Закуската в Египет е нещо малко и обикновено, като например парче хляб или бисквита, потопена в мляко. Петъчната закуска обаче е по-специална и доста богата.

Обядът е главното хранене за деня. Сервира се около 2 или 3 часа часа следобед, а понякога и по-късно. Обядът обикновено е приготвен върху парче хляб и се яде с добавка от зеленчуци и отделно салата. Започва се с топли и студени предястия. Традиционният египетски хляб се пече на открит огън. Салатите са важни. Имат салата от домати, краставици, лук и пипер, която доста прилича на нашата шопска салата. Нарича се salata baladi и това, което я отличава от шопската е, че не се слага сирене. Друга популярна салата е tabbouleh. Състои се от булгур, магданоз и домати със сусам, лимон и чесън. Яде се доста агнешко, пилешко, заешко месо, приготвено по типични египетски рецепти. Кебапа ни е известен, това са дюнерите, но може би ще се изненадате, че египтяните похапват  гълъби – печени или на яхния.

Любимият десерт в Египет се нарича mahallabiye. Приготвя се от оризово брашно, мляко, захар и розова или портокалова вода. Поръсва се с шамфъстък или бадеми. Често десертът се състои само от плодове или от напитка, например чай. Алкохол не се консумира от местното население.

Традиционно мъжете и жените се хранят в отделни помещения. Преди първата хапка, изчакайте домакинът трябва да каже  „Sahtain“ , с което пожелава добър апетит, а след хранене винаги казва „Daimah“ – „Дано винаги има такова изобилие на масата ти“. Залъкът хляб се ползва вместо вилица и лъжица. Чашата ви се долива само от домакина, невъзпитано е сам да го направите. Прието е когато нещо се предлага  от домакина на масата, първоначално човек да откаже два пъти и на третия да се съгласи. Не изпразвайте изцяло чинията си, излишъкът се приема за белег за заможност.

Има още много порядки и особености за хората и културата Египет, които е добре да знаете, ако планирате пътуване до там. Вече знаете основните такива по отношение на храненето им. Всички тези условности може и да ви напрегнат малко, но пък самата храна е страшно вкусна. Почвата е плодородна, благоприятните климатичните условия по долината на Нил, съседството с Черно и със Средиземно море, всичко това носи огромно разнообразие от зърнени култури, риба, месо и зеленчуци. А приготвянето на храната, както и самото хранене става с отношение и внимание към всеки детайл.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares