Как се хранят в Мароко?

Как се хранят в Мароко?

Казват, че мароканската кухня се счита за една от най-важните в света? Защо?

Вероятно защото историята на Мароко е история на колонизатори и имигранти и е всеки оставил своя отпечатък върху културата и кухнята. От кухнята на берберите Мароко е наследила ястия като таджина и кускуса. Арабската инвазия донася множество подправки, ядки, сушени плодове, вкусът към сладко-киселите комбинации. Маврите пък са обичали маслините и цитрусите, а евреите-маври учат местните на своите техники за съхранение и консервиране. Османската империя внася кебапа, а една в от добрите страни на френската колонизация се превръща културата на кафенетата, сладкишите и разбира се виното, която те донасят.

Ето защо не е чудно, че мароканската кухня е известна със своето разнообразие, съчетания на различни вкусове и изобилие от подправки – сушен джинджифил, кимион, куркума, кардамон. Всеки уважаван магазин предлага поне 30 вида подправки. Кимионът се слага на масата заедно със солницата, а магданозът и кориандърът се прибавят почти към всяко ястие.

Пазарите в Макоро са изключително атрактивни, ароматни и цветни. Освен подправки, там ще откриете различни видове маслини и зехтини, арганово масло, което се използва в козметиката, а мароканците понякога използват и като дресинг за салати. Предлагат се и билки. Мароканците много обичат освежаващ чай от мента, а през зимата го заместват с чай от шиба или абсент.

Може би най-известното ястие в Мароко е таджина. Наименованието му произхожда от името на керамичния съд, в който се приготвя и всъщност е подобно на нашата капама. Съществува разновидност на таджина, която се нарича танджия. Таджините се приготвят от жени, а танджиите от мъже.  Това не е случайно. Продуктите, които се използват за двете отразяват ясно вкусове и предпочитанията на двата пола. Винаги се използват главните месо, зеленчуци и подправки като мъжете използват за танджиите меса като говеждо и агнешко и по-малко зеленчуци, а за таджините, приготвяни от жени, е характерно голямо разнообразие на използваните меса и зеленчуци. Задължително остава обаче за всички използването на керамични съдове за приготвянето.

Мароканците похапват доста хляб. Жените често го приготвят у дома и го считат за свещен, не се изхвърля хляб в мароканските къщи. Останките се дават на бедните или на животните. Ако хляб падне на земята, този който го вдигне го целува с благоговение.

Мароканците имат традиция преди хранене жената домакин да мине пред всички с кана вода, леген и кърпа. така че всеки да може да се измие. Главата на семейството трябва да благослови храненето да започне. Храната е обикновено в голяма обща чиния, а хората се хранят със залък хляб и с трите пръста на дясната ръка. Използването на всички пръсти се счита за лакомо хранене.

Традиционният кускус се приготвят от жените. Това е дълъг и трудоемък процес, затова все повече домакинства вече просто го пазаруват от магазините.

Мароканците много обичат чая. Ако сте гостенин никога не отказвайте за пийнете чай, защото това е невъзпитано. Разговорите на чаша чай са важни за местната култура. Макар че ислямът забранява алкохола, благодарение на френското влияние няма да ви бъде трудно да намерите хубаво вино в Мароко. Както и компания към чашата.

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares