Италианската кухня е една от най-обичаните и най-популярните в света. Със своя темперамент, страст, любов към живота, емоционалност, няма как италианците да нямат богата кухня, с много вкусове, аромати, комбинации.
Салата Капрезе
Италианците имат много салати, със най-разнообразни вкусове и съставно, но безспорно една от най-обичаните и известни салата в Италия и по света. Приготвя се от добре узрели сладки домати, нарязани на едро, сирене моцарела, песто от босилек и зехтин. Капрезе е толква свежа на вкус, ароматна заради босилека и чувствена за ради зехтина. Полезна, диетична, вкусна!
Пица
Пицата на италианците завладя света! Много народи в Римската империя са поставяли зеленчици, сирене, други продукти върху плоско парче хляб, но италианците са били тези, които са превърнали това в нещо наистина специално. Те първи започват да слагат домати, а това определено променя облика на пицата изцяло. В днешно време комбинациите са наистина безкрайни. Пицата не е нито трудна, нито лесна за приготвяне. Има тънкости за добрата пица, но като цяло е нещо, което може да се приготви набързо, а да бъде страшно вкусно. Може би в това е тайната на световния ѝуспех.
Паста
Другият фаворит на италианската кухня. Интересно тук е да се каже, че повечето италиански оригинални спагети, равиоли, макарони, фетучини, талиатели и дори кускусът са пълнозърнести, а не от бяло брашно, както е характерно за макаронените изделия в България. За приготвянето на добра паста е нужно да внимавате най-вече да не я преварите и да не слепне. Това има своите тънкости. Разнообразието от рецепти с паста е огромно, като италианците предпочитат по-здравословните и по-леки, а не толкова мазните и калорични.
Ризото
Ризотото също е много предпочитано от италианците. За да бъде добре приготвено имат значение използваните билки и подправки, слагат се много зеленчуци. Много често се добавя вино при готвенето. Трудностите при готвене са същите като при пастата – оризът трябва да е добре сварен, не преварен и зрънцата да се отделят едно от друго.
Лазаня
Лазанята прилича на нашата мусака. Такъв тип ястия са широко разпространени из балканските страни като съставът на продуктите варира. Специално обаче италианската лазаня в различните и варианти е така известна и обичана, че в много държави по света ще откриете по магазините паста, специално за приготвяне на лазаня.
Италианците обичат маслините, зехтина, виното, подправките – особено риган, босилек, доматите, виното. Десертите също са важни. Майстори са на сладоледа. Приятната семейна атмосфера е много важна. Италианците много държат на домашно приготвената храна, много държат и на семейството.
Погрешно е да се смята, че в Италия се яде само пица и паста. Италианците са истински почитатели на храната, като начина на хранене се различава в различните области на Италия. Има много какво да се научи за тази толкова богата и изтънчена кухня. Италианците са дълголетници, една от причините за това със сигурност се крие в начина им на хранене.