Вредна ли е употребата на тефлонови съдове в кухнята?

Вредна ли е употребата на тефлонови съдове в кухнята?

Добрият готвач избира не само рецептите и продуктите си, но и съдовете, в които приготвя храната си. Този избор има значение не само в процеса на готвене, но в почистването след това, а още по-важно е, че има значение и за качеството на приготвената храна.

Тефлоновите съдове имат много предимства. Те са с незалепващо покритие, което е голямо улеснение в процеса на готвене, а и се почистват много лесно. Ето защо тефлоновите съдове присъстват почти във всяка кухня при това въпреки нестихващия спор вредна ли е употребата им или не.

Какво представлява тефлонът?

Тефлон е търговското наименование на химичното съединение  политетрафлуоретилен (PTFE). Това е вид синтетичен материал, спадащ към пластмасите. Той се използва за покритие на съдове и прибори за хранене ( тигани, черпаци, тави и др.). Среща се и в някои хранителни опаковки, които не пропускат мазнина ( опаковки за пуканки, за замразени храни и др.). Използва се и в облеклата – повечето непромокаеми дрехи и обувки съдържат в състава си тефлон, както и някои вещи в дома ни като например килими, кабели, компютърни чипове.

Защо се твърди, че тефлоновите съдове са вредни?

Политетрафлуоретиленът се използва в множество производства, но бива “ нападан“ остро най-вече по отношение на употребата му като покритие на съдове и прибори за хранене. Много хора твърдят, че тефлонът и то най-вече в приложението му като покритие на тиганите в кухнята,  разболява, трови хората, консумиращи ежедневно храна, приготвена с такъв тиган или тава. В това има известна доза истина, но само при някои условия.

Противниците на тефлона го свързват със заболявания като рак на гърдата, рак на простатата, заболявания на щитовидната жлеза и хронични бъбречни заболявания, чернодробни тумори и намалена плодовитост.

Знаем, че понякога съвсем фини частици се олющват от тигана и могат да попаднат в храната ни. Не бива да се страхувате от това. Тефлонът е биологично инертен, тоест не влиза в химични реакции с други съединения в тялото. Това означава, че няма как да навреди на нашите клетки и тъкани дори при поглъщане.

Тефлонът е изключително стабилно химично съединение, устойчиво на високи температури. Все пак, ако бъде нагрят повече от 260 градуса, тефлонът започва да се разгражда, покритието започва да отделя токсични вещества и в този момент вредите от тефлона започват да са реални. Работата е там, че повечето масла на такава температура започват да пушат и на практика нормалното готвене не се случва на такава или по-висока температура. Отново няма защо да се страхувате.

Какво ще стане, ако работите като готвач и  дишате изпаренията на прегрят тефлон в продължение на 4-10 часа поред? Може да развиете полимерна треска, чиито симптоми са подобни на тези на грипа – главоболие, температура, втрисане. Обикновено отшумява без лечение в рамките на ден, два.

Да използваме ли тефлонови съдове?

Експертите смятат, че при правилна употреба, тефлоновите съдове са напълно безопасни, освен, че са практични. Просто не трябва да се оставят да прегряват. Прекомерното загряване на каквито и да е съдове в кухнята крие опасности и не е част от нормалния процес на готвене.

Тиганите, произведени след 2013 г. са по-безопасни, защото през тази година определени вещества се забраняват в състава им и може да се каже, че те са по-безопасни в сравнение с тези, произведени преди това.

Ако все пак се страхувате за здравето си и мислите, че използването на тефлон не е за вас, винаги можете да обзаведете кухнята си с съдове и прибори с друго покритие. Керамичните съдове също не залепват и се почистват лесно. Малко по-скъпи са обаче. Може да изберете и чугунени.

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares