Какъв е правилният начин за подреждане на масата за вечеря

Какъв е правилният начин за подреждане на масата за вечеря

Вечерите и официални събирания са чудесен начин да отпразнувате специалните поводи или просто да се насладите на компанията на приятели и семейство. Докато вкусната храна и увлекателният разговор са сред най-важните компоненти, начинът, по който подреждате масата, може да повиши цялостното изживяване при хранене. Добре подредената маса не само подобрява естетическата привлекателност, но и гарантира, че вашите гости се чувстват комфортно и спокойно. Какъв е правилният начин да подредите масата за вечеря?

Основните елементи

Подреждането на маса за вечеря може да изглежда проста задача, но вниманието към детайла е от ключово значение. Ето основните елементи, които трябва да имате предвид:

Покривка или подложки: Започнете с чиста покривка без бръчки или използвайте елегантни подложки, които отговарят на вашата тема или цветова схема.

Чинии: Поставете чинията за вечеря в центъра на всеки сервиз. Чинията трябва да бъде центрирана пред всеки стол с еднакво разстояние от всички страни.

Прибори за хранене: Подреждането на приборите за хранене следва логична прогресия. Започнете, като поставите вилицата от лявата страна на чинията, а ножа и лъжицата отдясно. Ножът трябва да е най-близо до чинията, с острието към нея. Лъжицата стои до ножа.

Чаши: Поставете чашата за вода над ножа и чашите за вино вдясно. Ако сервирате няколко вида вино, подредете ги отляво надясно в реда, в който ще бъдат използвани, като чашата за вода е най-близо до чинията.

Салфетки: Поставете сгънати салфетки върху чинията за вечеря или отляво на вилицата. Може да проявите творчество със сгъването на салфетки, за да добавите нотка елегантност.

Хляб и масло: Ако сервирате хляб, поставете чинията за хляб над вилиците с нож за масло, поставен върху нея диагонално.

Прибори за хранене: Ако сервирате супа като предястие, купата за супа трябва да се постави върху чинията с лъжица за супа вдясно.

Карти с места: За по-големи събирания помислете за използване на карти с места, за да обозначите местата за сядане. Те трябва да се поставят над чинията или върху салфетката.

Какъв е правилният начин за подреждане на масата за вечеря - 615efda7c2a4ca001875ff17

Етикет при хранене

Освен физическото подреждане на масата, важно е да се придържате към правилния етикет за хранене, за да осигурите приятно прекарване за всички гости. Ето някои основни съвети за етикет:

Използване на прибори

Проправете си път от най-външните прибори навътре, докато храненето напредва. Първо се използва вилицата за салата, последвана от вилицата за вечеря. Супената лъжица при нужда се използва преди основното ястие.

Използване на салфетката

Поставете салфетката в скута си веднага след като седнете. Ако трябва временно да напуснете масата, сгънете хлабаво салфетката и я поставете отляво на чинията си.

Подаване на ястията

Когато подавате ястия, предложете ги на съседа си отляво или отдясно, преди да се сервирате. Винаги подавайте надясно.

Подреждането на масата за вечеря може да изглежда трудна задача, но това е умение, което може да се овладее с практика и внимание към детайла. Добре подредената маса не само подобрява визуалната привлекателност на вашето вечерно изживяване, но също така допринася за цялостната атмосфера. Така че, независимо дали сте домакин на официална вечеря или непринудено събиране, запомнете тези насоки, за да създадете незабравимо и приятно вечеря.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares